Má drůbeží maso budoucnost?
24.10.2001 | ÚZPI
Obecně se již uznává, že výživa patří mezi nejvýznamnější faktory lidského zdraví. V této situaci má drůbeží maso, přesněji maso hrabavé drůbeže, velmi výhodnou pozici. Mezi hlavními druhy masa se považuje za nejvhodnější pro lidské zdraví. Kuřecí maso má několik nepopiratelných předností a výhod:
1. pro své složení a nutriční hodnotu je považováno za velmi prospěšné lidskému zdraví,
2. velmi krátká doba života kuřete neumožňuje kulminaci škodlivých látek z krmiva a z prostředí do svaloviny, která je tudíž bez kontaminantů,
3. produkce jatečných kuřat je vysoce mobilní v místě i v čase, takže ji lze velmi citlivě a účinně regulovat,
4. produkce jatečných kuřecích brojlerů se děje na průmyslové bázi, velmi efektivně a relativně s velmi nízkými produkčními náklady, což umožňuje nižší spotřebitelské ceny v porovnání s jinými druhy masa,
5. kuřecí maso je oblíbeno pro své výborné smyslové vlastnosti a pro možnost velmi pestrého kulinárního uplatnění, což dokumentují asijská, jihoevropská nebo francouzská kuchyně.
Obdobné vlastnosti má i krůtí maso.
Dnes máme téměř uniformní produkci jatečných kuřat - rychlý intenzívní výkrm, s minimální spotřebou krmiva, s "fádní" chutností masa, ovšem s minimálními náklady, což bylo a dosud je rozhodující. V Evropě se již nabízejí i kvalitnější kuřata, pomaleji rostoucí, samozřejmě dražší, ovšem s lepší kvalitou masa (např. roasteroví kohouti, kuřata Label Rouge a další). Obdobně existují "ekologická kuřata", "horská drůbež" aj. Jde o obdobu kuřat z dvorků našich babiček, tedy o kuřata chovaná extenzívně ve výběhu, déle rostoucí, ale s velmi chutným masem, poněvadž při pomalejší tvorbě svaloviny i tuku se stačilo vytvořit více prekursorů pro vznik chuťových a aromatických látek.
Drůbeží maso je nesporně masem budoucnosti, jsou však nové a další možnosti, jak je ještě ve větší míře využít ve výživě člověka.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



