Maďarská produkce cukru klesla v roce 2000 na historické minimum

Produkce cukru v Maďarsku klesla v roce 2000 na dosud nejnižší úroveň 268 238 t. Podle národního sdružení výrobců cukrovky příčina tohoto nepříznivého výsledku spočívá v omezení pěstební plochy a nižším průměrném hektarovém výnosu. Cukrovka se v roce 2000 pěstovala na nejmenší výměře za celé dlouhodobě sledované období, a to na 55 000 ha, což je o 15 % méně než v roce 1999 a o 56 % méně než v roce 1995. Průměrný výnos se proti předchozímu roku snížil o 13,8 t.ha-1 (o 27,3 %) na 36,84 t.ha-1 s průměrným obsahem cukru 16,05 %. Sdružení výrobců cukrovky v hodnocení loňských nepříznivých výsledků uvádí, že jeho návrhy na zvýšení nákupní ceny cukrovky byly vládou odmítnuty. Zvýšení ceny o 30 % mělo kompenzovat škody, které byly způsobeny nadměrným suchem. Produkce cukru ze sklizně 2000 nebude stačit k plnému uspokojení domácí poptávky v tržním roce 2000/2001, protože obvyklá roční spotřeba se pohybuje kolem 400 000 t. Nedostatek nabídky se pravděpodobně vyrovná dovozem, neboť převodní zásoby cukru ze sklizně 1999 byly v podstatě spotřebovány.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info