Madeta investuje 150 miliónů do výroby nivy v Krumlově
27.01.2004 | Právo
Zhruba 150 miliónů korun letos investuje českobudějovická akciová společnost Madeta (dříve Jihočeské mlékárny) do výstavby nadzemních zracích sklepů v závodě Český Krumlov, který je nejvýznamnějším tuzemským výrobcem plísňového sýra Niva. Největší letošní investice Madety zahrnuje i nákup nových výrobníků. "Projekt je již připraven a se stavbou začneme hned, jak to dovolí počasí," řekl Právu generální ředitel Madety Milan Teplý a doplnil, že v současné době probíhá výběrové řízení s renomovanými zahraničními firmami na dodávku rozhodující části projektu, kterou je klimatizace.
Právě stupňující se problémy s regulací teploty a vlhkosti v podzemních zracích chodbách vedly Madetu k rozhodnutí postavit sklepy nad zemí. Jejich otevření je plánováno na listopad. Niva se tak po více než padesáti letech přestěhuje z unikátních vápencových štol pod zámeckou zahradou do nových nadzemních sklepů o kapacitě 4300 tun. O tom, jak v budoucnu využít přírodní vápencové štoly, Madeta zatím nerozhodla. "Není vyloučeno, že je nabídneme ke komerčním účelům," poznamenal Teplý. Délka sklepení je 800 metrů a v jeho nejhlubším místě je k povrchu 60 metrů skály.
Madeta, která je největším tuzemským zpracovatelem mléka, plánuje, že letos vykoupí od zemědělců nejméně 530 miliónů litrů této suroviny. To je přibližně o deset miliónů litrů více než v loňském roce. Společnost Madeta má osm závodů v Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci, Pelhřimově, Řípci, Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Strakonicích, v Prachaticích a zaměstnává přibližně 1700 lidí.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



