Madeta požádala o ochranu pro Nivu
21.11.2007 | Euro
Největší česká mlékárenská firma Madeta požádala Evropskou komisi o ochranu názvu plísňového sýru Jihočeská Niva. Ochrana zeměpisného označení původu zajišťuje výrobci právní ochranu před napodobeninami. Pokud EK neobdrží do šesti měsíců námitky, získá Madeta výhradní právo používat tento název.
Jihočeskou Nivu Madeta vyrábí v Českém Krumlově od roku 1951. Název dostala podle šumavských luk a pastvin, odkud pochází základní surovina – kravské mléko, které je do Českého Krumlova sváženo z oblasti jižních Čech, zejména z podhůří Šumavy. Mléko pochází z nejméně ekologicky zatížené oblasti. Pastviny jsou v chráněných oblastech Novohradských Hor, Blanského lesa a Šumavy.
V roce 2006 Madeta prodala 2,5 milionu kilogramů tohoto sýra, což svědčí o stálé přízni českých zákazníků. Nikdo jiný v regionu jižních Ćech tento druh sýra v současné době nevyrábí, argumentuje se v Úředním věstníku EK z 21. listopadu, kdy se začíná odpočítávat šestiměsíční lhůta pro podání námitek.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



