Madeta převádí výrobu másla do Plané
05.08.2003 | Mladá fronta Dnes
Zatímco doposud se známé jihočeské máslo vyrábělo ve třech městech, už brzy se bude dělat pouze v jediném - v Plané nad Lužnicí. V Českých Budějovicích a Strakonicích jeho produkci firma Madeta ukončí.Minulý týden zahájila zkušební provoz nová máslárna v Plané nad Lužnicí. Zvládne vyrobit až pětatřicet tun másla denně, což z ní činí největší podobný podnik v zemi. Za čtyřicet milionů korun postavila ve svém místním závodě novou máslárnu společnost Madeta.Madeta (někdejší Jihočeské mlékárny) chce v Plané vytvořit svou centrální máslárnu. Postupně tam převede výrobu másla také ze svých závodů z Českých Budějovic a Strakonic, kde tyto provozy zruší. "Záměr společnosti koncentrovat výrobu vychází z ekonomických důvodů," vysvětlila mluvčí Madety Dana Marková.V Plané nad Lužnicí na Táborsku tak bude Madeta po čase vyrábět celý sortiment másel, který nyní dělala na více místech. Kromě tradičního Jihočeského másla včetně nedělního a soleného to znamená také Jihočeské AB, oba druhy minimásel i máslo na export. "Jako novinku připravujeme od příštího roku máslo bylinkové," prozradil šéf plánského závodu Miloslav Dytrych.Nová máslárna denně zpracuje přibližně sedmdesát tisíc litrů smetany, která je hlavní surovinou k výrobě. Rekonstrukce do nových linek se také týkala rozšíření skladů v Plané, které byly doposud příliš těsné.V Českých Budějovicích skončí produkce másla už v polovině srpna. Závod se tak dál bude orientovat pouze na výrobu jogurtů a konzumního mléka. " Zaměstnanci z máslárny najdou uplatnění v jiných provozech," poznamenal ředitel závodu Josef Lukašík.Ve Strakonicích, kde s máslem skončí v listopadu, nechá Madeta jen výrobu sušeného mléka a čerstvých sýrů. Osud dvanácti zaměstnanců, kteří dělali máslo, zatím zůstává nejasný. "Je pravděpodobné, že vedení firmy do té doby rozhodne o náhradním výrobním programu, kde jim budou nabídnuta nová pracovní místa," uvedla mluvčí Marková.Nynější čtyřicetimilionový vklad do Plané nad Lužnicí však není jedinou investicí. Firma do budoucna chystá další projekt - už má připraven obří záměr za 350 milionů korun, který tu počítá s výstavbou nové sýrárny. "Chceme zde vyrábět sýry ementálského typu," vysvětlil generální ředitel Madety Milan Teplý.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



