Madeta vychová nové potravináře
11.11.2003 | Právo
Problém s nedostatkem kvalifikovaných absolventů, s nímž se potýká největší zpracovatel mléka v České republice, akciová společnost Madeta, by měl alespoň částečně vyřešit nový čtyřletý studijní obor s maturitou Technologie potravin - zpracování mléka, který v září otevře Střední odborná škola pro ochranu a tvorbu životního prostředí ve Veselí nad Lužnicí.
"Dlouhodobě jsme nuceni přijímat a následně přímo v provozech našich závodů zaškolovat absolventy bez potřebné kvalifikace, což je značně časově i finančně náročné," řekl v této souvislosti Právu generální ředitel Madety Milan Teplý a poznamenal, že zavedení tohoto oboru ve škole, která sídlí právě ve Veselí nad Lužnicí, je příznivé i díky malé vzdálenosti od závodu Řípec, který je svou specializací a strukturou provozu po všech stránkách vhodný k zajištění praktických cvičení studentů. Madeta se podle Teplého zavázala, že za tímto účelem vybuduje v Řípci poloprovoz pro výuku praktických odborných předmětů za téměř pět miliónů korun. Škole zároveň společnost nabídla, že studenti mohou v jednotlivých závodech absolvovat odbornou praxi, čímž získají možnost seznámit se s mlékárenskou výrobou v podstatě v jejím celém rozsahu.
"O budoucí absolventy už projevily zájem i další mlékárny z jiných regionů v republice, například Pribina Přibyslav, Danone a další," konstatoval ředitel veselské školy Ladislav Honsa. Upřesnil, že učební osnovy jsou sestaveny tak, aby absolventi byli připraveni i na povolání v jiných výrobních potravinářských oborech, včetně výzkumných laboratoří. Hlavními předměty jsou potravinářská technologie, mikrobiologie a potravinářská chemie.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



