Majitel Staropramenu přivezl do Česka ovocné pivo
09.07.2002 | Mladá fronta Dnes
Ovocné pivo s příchutí višní či pomerančů... Je něco takového vůbec možné zkusit čepovat v Česku, kolébce a baště klasických ležáků a zemi s rozvinutou pivní kulturou? Majitel pražského Staropramenu, belgický pivovar Interbrew, si zřejmě myslí, že ano. Jako první vlaštovku v republice chce vyzkoušet čepování zmíněných exotických piv v restauraci v pražské Pařížské ulici. A čeští pivaři, kteří se je tam vydají vyzkoušet, budou muset skutečně leccos překousnout: podávat se bude například sladkokyselé pivo Hoegaarden s chutí koriandru a pomeranče nebo Belle-Vue Kriek, pšeničné pivo s příchutí třešní. Po nich má i barvu a ovocnou chuť. Restaurace rozhodně nebude patřit k nejlevnějším: cena piva bude od 35 korun za české speciály a od šedesáti do devadesáti korun za belgické speciality. "Jde o podobný princip, jako když česká piva míří do zahraničí, kde představují výjimečný druh piva, a proto se většinou prodávají ve výrazně vyšších cenových relacích, než je obvyklé pro místní značky. "Například Staropramen se v Moskvě prodává mezi čtyřmi až pěti dolary," vysvětluje exportní ředitel Staropramenu Miroslav Jersák Pražská hospoda má navozovat atmosféru belgických barů v letech mezi světovými válkami. Mezi její zajímavosti patří i hodiny, jejichž ručičky se zastavily za pět minut dvanáct. Jsou památkou na doby, kdy byla v Belgii stanovena zavírací hodina na půlnoc. Hostinští ve snaze obelstít úřední kontroly zastavili hodiny a k potěše zákazníků podávali pivo i po půlnoci.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



