Malým pivovarům se v kraji nevede
18.10.2001 | Mladá fronta Dnes
tak vnímá Plzeňský kraj nejeden turista. Pokud by však chtěli návštěvníci ochutnat více místních značek, pak by zřejmě byli šíří nabídky nemile překvapeni.
Plzeň - Kromě produkce nejsilnějšího hráče na českém trhu - Plzeňského Prazdroje - lze totiž v regionu sáhnout jen po značkách pivovaru Chodovar na Tachovsku či zajít na pivo do hotelu Modrá hvězda v Dobřanech na Plzeňsku, kde se točí nápoj vyrobené v hotelovém minipivovaru. "Tradice značek Prazdroje je v západních Čechách velmi silná a navíc tento pivovar dlouhodobě neměl v kraji výraznější konkurenci. Pivo po listopadové revoluci vyráběl jen pivovar v Domažlicích a Chodové Plané. Lidé z kraje proto většinou vzali plzeňské značky za své. Místní regionální výrobci, na rozdíl například od jižních Čech, totiž neexistovali," vysvětluje Ladislav Kadič, provozovatel jedné z plzeňských restaurací, který se v oboru pohybuje více než deset let. Ze dvou jmenovaných pivovarů je pivo toho domažlického navíc minulostí. Majitel pivovaru, Plzeňský Prazdroj, totiž domažlický podnik v roce 1996 uzavřel a výroba tak skončila. "Důvodem byla ztrátovost a malý zájem o regionální značku," vysvětluje mluvčí Plzeňského Prazdroje Jaroslav Pomp. Pokusy zavést či obnovit výrobu piva mimo Plzeň či Chodovou Planou v posledních letech existují. K úspěšným projektům patří například zřízení malého pivovaru v dobřanském hotelu Modrá hvězda, kde se vyrábí pivo pro místní restauraci. "Restaurace s vlastním pivem se stala lákavou atrakcí, díky tomu například navštěvuje více lidí i dobřanské památky. Projekt Modrá hvězda určitě městu prospěl," netají spokojenost dobřanský starosta Josef Sýkora. Obohatit Plzeňský kraj o další místní značky piv by mohla i snaha domažlické radnice, jež v nejbližších týdnech odkoupí od Plzeňského Prazdroje areál pivovaru, který ještě před několika lety vyráběl značky jako tmavý Purkmistr, kvasnicový Prior či značky Radní a Písař. "Jsme patrioti a chceme, aby se v Domažlicích opět pivo vyrábělo," tvrdí starosta Domažlic Jan Látka. "Město má představu vybudovat v části areálu stylovou hospody s vařením piva, podobně jako je tomu u bavorských sousedů," vysvětluje vedoucí odboru majetku a investic města Domažlic Alena Raisová.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



