Mandloně, rarita nad Hustopečemi, postupně mizí
15.04.2004 | Hospodářské noviny
Mandloňové sady ve svazích mezi Hustopečemi a Kurdějovem na Břeclavsku byli kdysi raritou ve střední Evropě a mandle z nich končily v československých čokoládách. Mandloně však nyní kvůli nezájmu o jejich plody ze svahů mezi vinicemi mizí a zůstalo tam už pouze několik set stromů. Mandloňové sady na jihu Moravy založila v roce 1949 brněnská společnost Průmysl speciálních cukrovinek. V Hustopečích se už v té době pěstovala lékořice a vyráběl pendrek. Důvod pro založení mandloňových sadů nebyl ale v příznivém podnebí a dobré půdě mezi vinohrady na Břeclavsku, firma plnila politický úkol: sady byly založeny z důvodů ekonomické blokády komunistického bloku. Československé čokoládovny totiž potřebovaly nutně mandle do cukrovinek a neměly je kvůli blokádě kde nakupovat. »Byl to všechno jeden velký experiment, v republice a dokonce i ve střední Evropě rarita,« vysvětloval už dříve Rudolf Poslušný, bývalý vedoucí provozu mandloňových sadů.
Stromy se na úrodné půdě ujaly. Od devětačtyřicátého roku bylo v sadech nad Hustopečemi vysazeno na osmadvacet tisíc mandloní. Stromy ale stárly a přestávaly rodit a odborníci proto od poloviny osmdesátých let hledali vhodný, produktivnější typ mandloní, který by na hustopečské a kurdějovské svahy vysadili. Na obnovu sadů a výsadbu nových už ale nebyly peníze. A o úrodu mandlí po pádu komunismu zájem také postupně upadal, zůstávala často ležet ve skladech zemědělských podniků, které se o sady staraly.
Nyní se půda pod sady s mandloněmi vrací zpět původním majitelům. Přesto je jejich další osud nejasný stejně jako odpověď na otázku, zda se podaří alespoň nějaké stromy zachránit.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)

Tweet



