Martinov opět rozjel výrobu
20.11.2003 | Právo
Do masokombinátu v Ostravě Martinově, patřícímu zkrachovalé akciové společnosti Sena Corporation, se včera vrátili zaměstnanci porážky i dalších pracovišť. Podnik po necelých třech týdnech rozjel jatka ibourárnu masa a od čtvrtka obnoví provoz také výroba uzenin a balírna. Výroba trvanlivých fermentovaných salámů, pro niž se podařilo v pátek zajistit vstupní suroviny a souhlas hlavních věřitelů, už jela v pondělí a fungují i firemní prodejny. Právu to sdělila mluvčí společnosti Sena Corporation, v konkursu, Eva Kijonková.
K datu prohlášení konkursu, tedy k 31. říjnu, masokombinát zaměstnával 635 lidí, z nichž 330 bylo v poslední době doma a čerpalo 80 procent mzdy. Zbývající lidé buď čerpali dovolenou a nemocenské, nebo, jako v případě prodavaček, účetních a personalistů, tedy asi 200 lidí, pracovali. Většina zaměstnanců od úterý nastoupila do práce. Produkce uzenin v Martinově nyní tedy bude fungovat, a to na vlastní účet, masokombinát tak bude inkasovat tržby, které přispějí na pokrytí nákladů na platy lidí, na vodu, plyn, elektřinu a další nezbytná vydání.
Po prvním týdnu obnoveného chodu tým správkyně konkursní podstaty vyhodnotí efektivitu provozu. Podle konkursní správkyně Beňkové je prioritní udržet klíčové zaměstnance ze všech provozů. Dohoda s odborovou organizací umožňuje, že lidé, pro které ještě stále nebyla nalezena práce ve firmě, budou dále pobírat 80procentní náhradu mezd, resp. si mohou vybírat dovolenou. "Nastartování výroby je prvním krůčkem k záchraně našeho masokombinátu" řekl předseda podnikové odborové organizace Milan Bolek.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



