Máslové pečivo a cukroví musí být skutečně z másla

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se v předchozích týdnech zaměřili na kontrolu receptur některých cukrářských a pekařských výrobků. Podle právních předpisů mohou totiž pekaři a cukráři označovat jako „máslové“ nebo s „máslovou náplní“ či s „lehkou máslovou náplní“ jen to pečivo nebo cukrovinky, které jsou vyrobeny skutečně výhradně z másla. Pokud používají jiný tuk, dopouštějí se klamání spotřebitele.

Při kontrole využili inspektoři SZPI zejména dokumentaci – receptury, systém kritických bodů, skladovou a výrobní evidenci, dodací listy nebo dokumentaci od dodavatelů surovin či dokumentaci pro odběratele. Z výsledku kontroly vyplynulo, že klamání spotřebitele se dopustilo asi 7% výrobců cukrářských výrobků: z 84 zkontrolovaných vzorků označených jako máslové jich nevyhovělo 6. Ve všech případech se jednalo o různé druhy zákusků.

Inspekce těmto výrobcům uložila opatření k okamžité nápravě. Z výsledků další kontroly je zřejmé, že všichni „hříšníci“ nedostatky napravili. Proto s nimi nebude zahájeno správní řízení a v tuto chvíli je nečeká ani pokuta. SZPI však bude v podobných kontrolách pokračovat i v budoucnu. Klamání spotřebitele totiž inspekce považuje za jedno z nejzávažnějších nedodržení právních předpisů.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info