Masný průmysl v Rusku v r. 2000

Úspěchy rozvoje ekonomiky jsou v Rusku zatím jen velmi skromné. U řady odvětví potravinářského průmyslu byly v letech 1999-2000 zaznamenány některé pozitivní změny a u některých oborů i nárůst produkce, např. u masného a mlékárenského průmyslu. Celková výroba masa se za posledních 10 let snížila na 5.67 mil t, tj 2.3 krát. Surovinová základna se pohybuje na úrovni r. 1940 u skotu, a r. 1969 u prasat. Produkce na osobu v byla v r. 2000 30 kg, tj. 2,3 krát nižší než v r. 1990. Spotřeba masa se snížila z 75 kg v r. 1990 na 43 kg v r. 2000. V r. 2000 byl zaznamenán nárůst porážek o 3,4% ve srovnání s r. 1999. Od r. 1995 se stabilizovala výroba uzenin a udržuje se na průměrné hodnotě 1,0 mil t za rok, převládá výroba vařených párků (44,6%), vuřtů (24,5%) a polouzených výrobků (15,9%). Podíl importu na trhu s masem a masnými výrobky v r. 2000 představoval 39%. V posledních letech klesla poptávka po importovaných masných výrobcích. Tyto výrobky jsou o 15-20% levnější, ale převážně jsou vyráběny z nekvalitních surovin, což je hlavní příčinou poklesu dovozů uzenin a masových konzerv. V r. 1995 bylo dovezeno 405 tis. t v r. 1999 již jen 42 tis. t. Na základě prognóz Ministerstva zemědělství Ruska od r. 2002 by výroba masa a masných výrobků měla postupně narůstat a zvyšovat podíl domácí produkce na ruském trhu.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info