Masný průmysl v Rusku v r. 2000
18.06.2001 | ÚZPI
Úspěchy rozvoje ekonomiky jsou v Rusku zatím jen velmi skromné. U řady odvětví potravinářského průmyslu byly v letech 1999-2000 zaznamenány některé pozitivní změny a u některých oborů i nárůst produkce, např. u masného a mlékárenského průmyslu. Celková výroba masa se za posledních 10 let snížila na 5.67 mil t, tj 2.3 krát. Surovinová základna se pohybuje na úrovni r. 1940 u skotu, a r. 1969 u prasat. Produkce na osobu v byla v r. 2000 30 kg, tj. 2,3 krát nižší než v r. 1990. Spotřeba masa se snížila z 75 kg v r. 1990 na 43 kg v r. 2000. V r. 2000 byl zaznamenán nárůst porážek o 3,4% ve srovnání s r. 1999. Od r. 1995 se stabilizovala výroba uzenin a udržuje se na průměrné hodnotě 1,0 mil t za rok, převládá výroba vařených párků (44,6%), vuřtů (24,5%) a polouzených výrobků (15,9%). Podíl importu na trhu s masem a masnými výrobky v r. 2000 představoval 39%. V posledních letech klesla poptávka po importovaných masných výrobcích. Tyto výrobky jsou o 15-20% levnější, ale převážně jsou vyráběny z nekvalitních surovin, což je hlavní příčinou poklesu dovozů uzenin a masových konzerv. V r. 1995 bylo dovezeno 405 tis. t v r. 1999 již jen 42 tis. t. Na základě prognóz Ministerstva zemědělství Ruska od r. 2002 by výroba masa a masných výrobků měla postupně narůstat a zvyšovat podíl domácí produkce na ruském trhu.
Další články v kategorii Potravinářství
- Lidl loni zvýšil tržby o 9,4 pct. a Kaufland o 7,8 pct., otevřely méně poboček (24.05.2024)
- Mořské pochoutky z hor: zenon vytváří podmínky pro chov krevet v Alpách (24.05.2024)
- Daň z cukru v Česku? Ve světě běžná věc, proti obezitě pomáhá, potvrzují studie (24.05.2024)
- U Sokolova spustili stáčírnu nápojů, ročně naplní až 150 milionů plechovek (23.05.2024)
- Tacos, burritos a gyros jsou sendviče, rozhodl americký soud (23.05.2024)
- O udržitelný zdroj bílkovin se starají na hmyzí farmě roboty KUKA (23.05.2024)
- BBC News: Kolem indického koření víří pochyby, zda není zdravotně závadné (22.05.2024)
- Nejhorším jídlem na světě bylo vyhlášeno kari s rybími vnitřnostmi. V žebříčku jsou i dva české pokrmy (22.05.2024)
- Praha rozšíří svoz zbytků jídla ze škol i na domovy pro seniory (22.05.2024)
- O titul Regionální potravina se letos na jihu Moravy ucházelo 41 výrobců (21.05.2024)