Masokombináty snižují náklady a propouštějí
27.01.2005 | Hospodářské noviny
Tuzemské masokombináty začínají propouštět. Odvětví prožívá těžké časy a firmy se snaží podstatně omezit provozní náklady. Největší zpracovatel masa Kostelecké uzeniny chystá výpověď pro sto lidí. Počet zaměstnanců se zřejmě sníží i v Masozávodu Krahulčí, který nedávno ovládla investiční skupina J&T. O třicet lidí hodlá snížit počet pracovníků Masna Studená, propouštění nevylučuje ani Hanácký masokombinát Olomouc, pokud se nesníží výkupní ceny masa.
»Odvětví zasáhla krize. Zvláště konec loňského roku byl kritický,« říká Emil Kasper, šéf Masa Planá, jednoho z největších domácích masokombinátů. Ten vydělává a o propuštění neuvažuje, protože už před časem prošel rozsáhlou restrukturalizací. I zde ale sáhli k úsporám, když od nového roku omezili některé zaměstnanecké výhody.
Podobné opatření přijaly také Kostelecké uzeniny, kde snížili i platy manažerů. Těm klesly základní mzdy o 40 procent.
Složitou situaci po rozšíření EU vyvolaly rostoucí nákupní ceny surovin, konkurence dováženého masa i častější veterinární kontroly, které nutí firmy investovat. »Ocitáme se v kleštích, protože řetězce prodejní ceny nezvyšují. To všechno vytváří obrovský tlak,« uvedl Kasper.
Podle údajů Českého statistického úřadu vyplácely masokombináty dodavatelům v prvním letošním týdnu například za kilo vepřového v průměru 35,43 koruny. To je o zhruba devět korun víc než loni v lednu. U jatečných krav vzrostla výkupní cena o víc než šest korun. »Prakticky celé pololetí masokombináty vloni za prasata platily podobně jako v Německu, tedy o šest procent nad evropským průměrem. Tomu ale neodpovídaly prodejní ceny,« upozornil Ladislav Steinhauser, předseda Českého svazu zpracovatelů masa. Současný vývoj charakterizuje jako sendvičový efekt - zemědělci zpracovatele tlačí, aby prodávali za evropské ceny, ale nikdo párek za padesátikorunu nekoupí. Další problémy zpracovatelů masa proto nelze vyloučit. »Obor je málo ziskový a pády nelze vyloučit. Podnikům, chtějí-li se zachránit, nezbývá nic jiného než podstatně omezit provozní náklady, « říká Steinhauser.
O propouštění v Kosteleckých uzeninách by mělo vedení rozhodnout v pátek. »Stále mapujeme situaci. Třeba u zpracování drůbeže by se počet lidí mohl zvýšit,« říká ředitelka marketinku Vladka Pivoňková. Ozdravnou kůrou projde i Masozávod Krahulčí. Nový vlastník J&T zastupující konsorcium investorů tu po personálních změnách nevylučuje ani další pokles zaměstnanců.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



