Matjesový salát obsahoval listerie
18.11.2024 | SVS ČR
Státní veterinární správa (SVS) zjistila v rámci svého dozoru přítomnost bakterie Listeria monocytogenes ve výrobku Matjesový salát s olomouckými tvarůžky od výrobce HELEB spol. s. r. o. Téměř celá šarže (160 ks výrobku) se již prodala konečným spotřebitelům, ale datum spotřeby této šarže ještě nevypršelo. Spotřebitelé, kteří mají výrobky doma, by je neměli konzumovat a mohou je vrátit v místě nákupu.
Identifikace výrobku
Název: Matjesový salát s olomouckými tvarůžky 240 g
Výrobce: HELEB spol. s r.o., Praha 10, CZ 3021
Šarže: Datum spotřeby do 1.12. 2024
Velikost vyrobené šarže: 160 ks
V průběhu šetření případu bylo zjištěno, že téměř celá šarže výrobku (více než 150 balení) byla již prodána konečným spotřebitelům. Kromě podnikové prodejny výrobce byl salát prodáván také obchodním řetězcem Globus, prodejnou společnosti Ratio v Praze a firmou A. W. spol s.r.o., Loštice. Výrobek patří mezi potraviny určené k přímé spotřebě, tedy není potřeba jej před konzumací tepelně opracovat. Riziko možného nakažení je u něj proto vyšší než u produktů určených k tepelné úpravě (například vařením či grilováním).
Přítomnost listerií ve výrobku odhalilo vyšetření vzorků odebraných v rámci dozoru veterinárními inspektory provedené ve Státním veterinárním ústavu Praha. SVS na základě tohoto výsledku okamžitě zakázala pokračovat v prodeji výrobku na trh. Nařídila informovat o zjištěné skutečnosti odběratele a zajistit stažení uvedeného zboží z trhu a jeho neškodné odstranění na náklady provozovatele.
Výrobci bylo nařízeno pozastavit výrobu produktu a jeho uvádění na trh. Výrobce bude muset provést sanitaci provozu a doložit její účinnost následným odběrem stěrů. Před opětovným spuštěním výroby bude muset nechat vyšetřit zkušební partii výrobku a prokázat tak jeho zdravotní nezávadnost.
Bakterie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se dostanou například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí mohou tyto bakterie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, starší lidi, děti a těhotné ženy. Množení bakterií lze předcházet správným skladováním potravin: hlavně dodržováním data spotřeby a teplot doporučených výrobcem. Bakterie spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin. Pokud zjistíte zdravotní potíže v rozmezí inkubační doby (typicky 2-3 týdny, může být i delší), informujte svého lékaře.
Petr Vorlíček; tiskový mluvčí SVS
Další články v kategorii Potravinářství
- V Letohradě mohou lidé nakupovat brambory od farmářů v automatu (22.01.2025)
- První pivo v plechovce nabídl malý pivovar z New Jersey (22.01.2025)
- Nový program AV ČR má přispět k dosažení udržitelnějšího potravinového systému (22.01.2025)
- Potravinářská komora ČR: Politika Trumpa může ovlivnit ceny potravin v Evropě (22.01.2025)
- ČSÚ: V novém roce nejvíce zdražila mouka, oproti prosinci o 11,42 procenta (21.01.2025)
- Až dvě třetiny potravin a drogerie nakoupí Češi ve slevách (21.01.2025)
- Poptávka po alkoholu na Západě klesá. Výrobci mají náhradu, zaměřili se na Indii (21.01.2025)
- Dodávky ovoce, zeleniny a mléka do škol začnou nově v listopadu, vzroste podpora (21.01.2025)
- Prodej šampaňského loni klesl o 9,2 procenta, ovlivnila ho ekonomická nejistota (20.01.2025)
- Spojené státy bojují s vaječnou krizí. Tucet vajec vyjde zákazníky na stovku (20.01.2025)