Maximalizace funkčnosti bílkovin v masných výrobcích
17.10.2008 | APIC-AK
Různé druhy původních i dodávaných bílkovin do masných výrobků.
Při výrobě a zpracování masa na konečný produkt, který může být prodáván jako čerstvý (celosvalový nebo mletý) nebo jako tepelně opracované maso (vařené, sušené, smažené, atd.) se klade zvláštní důraz na maximální využití bílkovin přítomných v mase. U vyráběných masných produktů mají bílkoviny důležitou funkci při vaznosti vody, emulzifikačním procesu, ovlivňování struktury a textury. Bílkoviny mají tu funkci, že slouží jako hlavní výživová část celkového složení konečného výrobku, se zřetelem na čerstvé maso připravené k prodeji konečným zákazníkům jako hlavní složka běžné stravy. U mělněných a tepelně opracovaných masných výrobků jsou nejdůležitějšími technologickými aspekty schopnost tvořit emulze, rozpustnost bílkovin ve vodě, jejich struktura a textura, což je přenášeno do konečného výrobku. U celosvalových vařených masných výrobků je důležitou vlastností vaznost vody a celková struktura. U celosvalových syrových fermentovaných výrobků a suchých fermentovaných klobás hraje významnou roli ztráta hmotnosti a jejich struktura. Výrobek postupně ztrácí vodu a sušením či okyselením postupně dochází k denaturaci bílkovin.
Bílkoviny obsažené v mase se dělí na několik rozdílných typů bílkovin: myofibrilární bílkoviny, plazmatické bílkoviny a kolagenové bílkoviny. Každé mají rozdílné vlastnosti a funkci ve vyráběném masném výrobku.
Hlavní rozdíl mezi těmito skupinami bílkovin tkví v různorodosti funkce bílkovin v rozdílných podmínkách. Jedná se o vázání vody a tuku, stability a textury výrobku, stejně tak jako celkové výživové hodnoty.
V současné době se do masných výrobků používají i nemasové bílkoviny. Mezi nimi jsou mléčné bílkoviny (kaseinát), sójové, pšeničné a nedávno používané i hrachové bílkovinné složky. Účelem přídavku těchto typů bílkovin je skutečnost, že napomáhají zlepšovat kvalitu výrobků, jejich texturu a šťavnatost. Mohou rovněž napomáhat vaznosti vody a emulzním vlastnostem vyráběných masných produktů.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



