Med jako konzervační látka
11.08.2006 | ÚZPI
Pestré možnosti využití medu v potravinářském průmyslu. Med není jen pomazánka na chléb ke každodenní snídani, med přináší sladkost a vůni také mnoha dalším běžným potravinám. V současné době se tato chutná potravina používá také jako přídavek do masných výrobků, salátů a zálivek, do různých typů omáček a hotových jídel, jejichž základ tvoří maso, ale slouží i jako přírodní sladidlo a nositel potravinářského aromatu. Společnost Alfred L. Wolff, která má sídlo v německém Hamburku, uvádí do oběhu zatím více než 45 tisíc tun medu ročně.
Sortiment této firmy tvoří surový med a bio-med produkovaný ve všech oblastech světa. Med z vlastní produkce se mísí s dalšími druhy, ztekucuje se, homogenizuje a čistí podle specifických požadavků jednotlivých zákazníků. Kvalita medu je zaštiťována právními předpisy, podle nichž je med definován jako čistý včelí produkt.
Medu, jako přírodnímu výrobku, jsou obecně připisovány pozitivní vlastnosti. Je pokládán za energeticky bohatou potravinu, hodnotnou látku z hlediska lidské výživy, za ekologický výrobek a za ideální prostředek ke slazení pokrmů a nápojů. K tomu bylo dále ještě chemickými analýzami prokázáno, že med také obsahuje mnoho antioxidantů. Chemické reakce, které probíhají v potravinách obsahujících med, jsou spojené se zpomalováním biologického odbourávání (např. žluknutí tuků). Tím má med prakticky účinek jako přirozená konzervační látka, jejímž působením se také snižuje počet bakterií škodících lidskému organismu.
Oslazování přírodním sladidlem, aromatizace a funkce medu jako látky, jež harmonizuje chuť potravin, patří mezi faktory, které podporují kvalitativní stránku cereálních výrobků určených pro použití k snídani. Dále se výše uvedených vlastností využívá při přípravě pekařských a cukrářských výrobků, cukrovinek, mléčných výrobků a desertů. Ale také ho stále více obsahují hotová jídla, instantní a hluboko zmrazené potraviny, konzervy, marinády, rybí a masné výrobky, mražená jídla a snacky.
Více informací naleznete zde.
Autor : Ing. Iva Hvízdalová
Další články v kategorii Potravinářství
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)
- Ovoce meziměsíčně zlevnilo, vejce ale zdražila (16.12.2025)
- I přes možné dotování od obchodníků ceny vajec příští rok porostou, tvrdí odborníci (16.12.2025)
- Novým generálním ředitelem řetězce Penny v Česku je od listopadu Draško Lazović (16.12.2025)
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)

Tweet



