Měšťanský pivovar čelí konkurenci
18.11.1998 | Hospodářské noviny
HN - 18.11.1998
Meštanský pivovar celí konkurenci
* Meštanský pivovar úspešne celí nemilosrdnému konkurencnímu boji, který vytlacuje z trhu malé a strední pivovary. Jeho receptem na úspech je tradicní technologie a kvalita.
Akciová spolecnost Meštanský pivovar v Policce patrí mezi nekolik malých pivovaru s výstavem pod 200 tisíc hektolitru rocne, které za první pololetí letošního roku zvýšily výrobu. Výsledek pak ješte vynikne pri porovnání možného a dosaženého výstavu, protože policský podnik plne využívá svoji kapacitu. Ta závisí na cukernatosti piva, tedy obsahu extraktu, a pokud by pivovar vyrábel pouze desetiprocentní, respektive desetistupnové pivo, pohybovala by se okolo 80 tisíc hektolitru rocne.
Pivovar ve východoceské Policce letos výrazne zvýšil podíl jedenácti- a dvanáctistupnových piv, na nynejší produkci se podílejí více než 51 procenty a vloni to bylo méne než 30 procent. Dvanáctka se pritom v Policce vyrábí až od roku 1994. Z ekonomického hlediska príznivý trend je opacný, než jaký se letos projevuje na ceském trhu. Prodejny jsou zavaleny levnými výcepními pivy bez vyznacení cukernatosti, která je vetšinou nižší než u dosud tradicní desítky. Tento jev je podmínen konstrukcí spotrební dane, která závisí práve na stupnovitosti a snižuje cenu piva urceného k bežnému konzumu.
Predseda predstavenstva Karel Witz pokládá výsledky meštanského pivovaru za prirozený dusledek sázky na kvalitu a úroven služeb. "Jsme jeden z mála pivovaru, které vyrábejí pivo tradicní studenou cestou," ríká Witz a dodává, že policské pivo má vždy približne o pul stupne nad uvádenou hodnotou. Pivovar používá nejkvalitnejší vstupní suroviny, chmel je poloraný žatecký cervenák, voda je z vlastní studne a ke zlepšení kvality slouží napríklad i technologický postup "kroužkování" piva. Tradice je zakotvena již v zarízení pivovaru, jehož dvounádobová medená varna pochází z roku 1930.
Karel Witz razantne obhajuje právo spotrebitele na dostupnost místního piva s charakteristickou chutí a odmítá prumyslovou unifikaci. Na výsledcích podniku pritom dokládá, že malé pivovary mají šanci. Zisk se sice pohybuje okolo nuly, ale to je podle nej úcetní záležitost. Podnik je totiž financne zcela sobestacný, nemá naprosto žádný úver a pohledávky po lhute splatnosti se pohybují do pul procenta celkové hodnoty pohledávek. Nulový zisk koresponduje se zámerem nevyplácet po deset let žádné dividendy, protože podnik musí vynakládat znacné prostredky na opravy. Pred restitucí pravovárecníkum byl policský pivovar jako jeden z neperspektivních malých závodu státního podniku urcen k uzavrení a do jeho zarízení se neinvestovalo.
Meštanský pivovar v Policce zamestnává približne dvacet lidí a dalších dvacet pracuje v dceriné spolecnosti Pivo servis Policka, která zajištuje mimo jiné i servis italských linek na plnení KEG sudu v dalších pivovarech. Letos by tržby spolecnosti se základním jmením 5,5 miliónu korun mely o 10 až 15 procent presáhnout lonských 40 miliónu korun.
Policka (fx)
Další články v kategorii Potravinářství
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)
- Kontroly Potravinářské inspekce 2023: 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionů (26.04.2024)
- Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit (26.04.2024)
- Extrémní počasí ohrožuje potravinovou bezpečnost v EU, říká nová zpráva Komise (25.04.2024)
- Češi stále vyráží na nákupy do Polska. Nejčastěji kvůli cenám a větší nabídce (24.04.2024)
- Kvartální výsledky PepsiCo překonaly díky růstu cen a stabilní poptávce odhady (24.04.2024)
- Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout (24.04.2024)
- Svaz včelařů: Výnos medu může být letos oproti loňsku poloviční až třetinový (23.04.2024)
- Bublinkový čaj udělal miliardáře z půltuctu Číňanů. Trh je však stále těsnější (23.04.2024)
- ČSÚ: Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka (23.04.2024)