Metoda na identifikaci masa z krav a býků se již ověřuje
27.05.2002 | Agris
Odlišení masa z krav od masa z býků by měla přinést genetická metoda vyvinutá na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně, která se v těchto dnech ověřuje pro účely veterinárních kontrol. Informoval o tom dnes tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.
Uvedená metoda nedávno podle Dubna prokázala, že kolem dvaceti procent hovězího na pultech řeznictví nabízeného jako maso z býků bylo maso z krav. "Maso z krávy nakoupí obchodník za méně než za maso z býka z výkrmu. Může tak na kile masa vydělat o pár desetikorun více," konstatoval mluvčí.
Do současné doby podle Dubna kontrolovali inspektoři příslušné veterinární správy v řeznictví doklady o nabytí a prodeji masa a z toho usuzovali, zdali je vše v pořádku. Případné falešné označování masa ale nemusely kontroly odhalit. "Nyní se ukazuje, že si nepoctivci nebudou moci být už vůbec jisti, protože metoda (tzv. PCR metoda - pozn. red.), která se v Brně právě ověřuje, je dokáže z podvodů usvědčit," uvedl Duben.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



