Minipivovary získávají stále větší oblibu
28.03.2000 | Mladá fronta Dnes
Brno, Uherský Brod - Pít pivo zvláštní chuti a podle netradičních receptur, zároveň vidět, jak se vaří, a sedět přitom pohodlně v restauraci, to už není výsada jenom známého pražského hostince U Fleků. Této možnosti využívá totiž stále více lidí a podnikatelů. Malých hostinských pivovarů, kde se pivo vaří přímo v restauraci, totiž znovu přibylo. Nejvíce piva z těchto pivovarů v tuzemsku za loňský rok přitom uvařili v Minipivovaru Salvet ve Slušovicích a v hotelu Pegas v Brně. V zemi, která je v průměrné spotřebě piva - více než sto šedesáti litrů na osobu - na prvním místě ve světovém žebříčku, vaří své pivo třiadvacet malých hostinských pivovarů. Jejich loňský výstav byl téměř patnáct tisíc hektolitrů piva. V zemi se přitom celkem uvaří ve všech pivovarech sedmnáct milionů hektolitrů piva. Lidé oceňují, že se v restauracích hostinských pivovarů mohou napít piva, které nikde jinde v hospodách nebo obchodech nenajdou. "Navíc jde často o neopakovatelnou atmosféru a o to, že vidím, jak se pivo vyrábí, a můžu ho zároveň ochutnat," řekl Petr Krejčí z Brna. "Je to trochu rarita, ale taky trochu protest proti tomu, že na trhu dominují velké pivovary," dodal Roman Krátký z Uherského Brodu. Pivo, které má neopakovatelnou chuť, prostě mají lidé rádi, a proto se k nám vrací, tvrdí majitel jednoho z největších tuzemských minipivovarů Pegas Brno Miroslav Honek. Počítá však s tím, že se v Pegasu bude letos vařit spíše méně piva než v loňském roce. "Restaurace není nafukovací, máme pořád plno," řekl Tonek. Na fungování minipivovaru si zatím zvykají lidé v Uherském Brodě, kde se pivo vaří v restauraci Balkan rok a půl. "Jsme pořád na hranici, uživíme se tak tak. Navíc v okolí je mnoho hospod a konkurence velká. Dva roky jsou podle nás ideální na to, aby se lidé naučili k nám chodit a my se naučili dobře pivo vařit," řekl majitel uherskobrodského minipivovaru Alexandr Vrána. Pivovar už získal stálé hosty. "Jde o to, že pivo je originální a nikde stejné lidé nedostanou. Navíc jde pořád o atrakci, varnu máme přímo v restauraci," dodal majitel pivovaru Vrána.
TOMÁŠ FRÁNEK
Další články v kategorii Potravinářství
- I přes možné dotování od obchodníků ceny vajec příští rok porostou, tvrdí odborníci (16.12.2025)
- Novým generálním ředitelem řetězce Penny v Česku je od listopadu Draško Lazović (16.12.2025)
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)

Tweet



