Místo na trhu mají i hostinské pivovary

MF Dnes 14.7.1998

Místo na trhu mají i hostinské pivovary

Praha (ciz)- Behem uplynulých let zanikla rada místních znacek piva a milovníci domácího lidového nápoje si postupne zvykají na podobnou chut desítky ci dvanáctky velkých producentu, avšak své místo na slunci získali naopak noví výrobci - rodinné hostinské pivovary s vyložene speciálními druhy piva. Ti vyrábejí své pivo predevším starou klasickou technologií, která z velkých pivovaru už prakticky zmizela. V podstate jediným takovým provozem byl v minulém režimu pivovar U Fleku. "V soucasné dobe je takových hostinských provozu po celé republice devatenáct, " ríká Václav Potešil , sládek pražského Pivovarského domu - restaurace spojené s pivovarem, která napríklad nabízí i tak neobvyklý nápoj, jako je kávové nebo šampanské pivo. Rozvoj techto pivovaru je nejcasteji spojován se západní Evropou a Spojenými státy, kde je restauracních pivovaru s rocní produkcí tri až pet tisíc hektolitru piva zhruba sedm set. Vetšina vyrobeného piva se pritom konzumuje prímo na míste nebo se dodává do nekolika okolních spríznených restaurací ci hotelu. "Takové prostredí má své kouzlo. Každý vlastne muže být prímo pri výrobe piva, vnímat atmosféru jeho varení a hlavne potom vychutnat místní specialitky, které nikde jinde nabídnout nemohou," ríká Petr Janík ze spolecnosti Pivo Praha, která zajištuje vybavení takových minipivovaru. "Od velkovýrobcu nemužete cekat zázraky. Oni svou produkci sekají jak na bežícím pásu. My se s naším pivem dlouho mazlíme, aby si na nem mohl každý pochutnat, " uvádí majitel Hlucínského pivovaru u Ostravy Leonard Placek. Jeho dvacet zamestnancu rocne vyrobí pres pet tisíc hektolitru piva, které dodává dvema vlastním a asi deseti okolním hospodám. "Moji odberatelé jsou mi verní už asi sedm let, tedy dobu, po kterou pivo vyrábím. Jsou vlastne jediní, kterí nepodlehli svodum pivních gigantu," dodává Placek. Velké pivovary totiž vetšinou temto malým provozum zákazníky postupne berou. "My si nemužeme dovolit vybavit celou hospodu výcepním zarízením, sklem a vybavením jako velcí výrobci," ríká Marie Dufková z Valašského hostinského pivovaru v Rožnove pod Radhoštem. Tato spolecnost však loni s výrobou prestala, nebot nekolik restaurací od ní prestalo pivo odebírat. "Vlastní hospoda nás neuživila," dodává Dufková. Podobný osud však zatím mely jenom dva další hostinské provozy. "Prestože situace pro domácí minipivovary není moc príznivá, i pres ostrou konkurenci, která tady je, své místo na slunci urcite mají," ríká Janík. Podle odborníku totiž spojením pivovaru s restaurací vzniká podnik, který vycnívá z prumeru v pomerne velké oblasti, za specialitou se vyplatí dojet. "U nás si pochutnáte na ležáku nebo speciální ctrnáctce, ale pochopení u nás najde i hostinec, který si preje nejakou vyslovenou specialitu," ríká Jirí Rusinský, sládek Hostinského pivovaru Excelent v Rýmarove na Bruntálsku, který rocne vyrobí okolo tisíce hektolitru piva. "Pro hotelové hosty dokonce rucne plníme naše pivo do lahví s originální etiketou," dodává.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info