Místo Znojemského vinobraní mohou lidé přijet na Vinařské tripy
07.08.2020 | Potravinářská komora
Víkend vinařských akcí a otevřených sklepů, jak zní popis akce s názvem Vinařské tripy, letos nahradí Znojemské historické vinobraní, které se mělo konat od 11. do 13. září. Vinobraní, které je místními považováno za vrchol sezony a přijíždějí na něj desetitisíce lidí, se letos neuskuteční kvůli protikoronavirovým opatřením. Díky Vinařským tripům si ale turisté přesto budou moci užít degustaci vín při živé hudbě, prohlédnout vinařství nebo nakoupit burčák. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí Znojemské Besedy Karel Semotam.
"Vinobraní jako takové nebude, rušit plánovanou návštěvu Znojemska ale rozhodně nikdo nemusí," řekl starosta Znojma Jan Grois (ČSSD). Znojemská Beseda si totiž na víkend připravila s místními vinaři akci Vinařské tripy. "Otevřené sklepy a degustace nabídnou vinaři například z Hnanic a Šatova, Vrbovce nebo Chvalovic, chybět nebude ani Znovín Znojmo," řekl ředitel Znojemské Besedy František Koudela.
Přestože je Znojemské vinobraní spojováno hlavně s průvodem krále Jana Lucemburského, představuje především oslavu úrody a sklizně vinné révy. "Počasí, které je letos typické střídáním studených a teplých dnů a nocí, předurčuje, že letošní vína budou příjemně aromatická. To se týká především například Sauvignonu, Tramínu červeného a všech muškátových odrůd," uvedl předseda představenstva Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.
Součástí alternativy za Znojemské historické vinobraní je i živá hudba, prodej burčáku či občerstvení nebo komentované prohlídky jednotlivých vinařství. Šaldorfské sklepy si pro turisty připravily degustační soutěž v rozpoznávání vín jednotlivých odrůd, vítěz si odveze trakař plný šaldorfských vín.
Organizátoři ubezpečují, že díky rozsahu Vinařských tripů nebude docházet ke kumulaci velkého počtu návštěvníků. Akce takového typu bude ve Znojmě poprvé. Přehled všech akcí je k nalezení na webu Znojemské Besedy nebo jednotlivých vinařství.
brs mei hj
Další články v kategorii Potravinářství
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)

Tweet



