Mléka je málo, jeho cena poroste
19.09.2001 | Hospodářské noviny
Z tuzemského trhu s mlékem prakticky zmizely přebytky. Dobrá zpráva pro zemědělce, horší pro zpracovatelské firmy a zřejmě i pro spotřebitele. Obě tyto skupiny mohou očekávat zdražení. Prvovýrobci podporovaní Agrární komorou se netají tím, že za surové mléko by měli dostávat devět korun za litr. Argumentují, že v Evropě mléko chybí a některé zahraniční mlékárny mají zájem ho kupovat v Česku.
"Proč bychom jim ho neprodávali za víc, když naše mlékárny stále tlačí ceny dolů," uvedl prezident Agrární komory Václav Hlaváček. Předseda Svazu zemědělských družstev a společností Miroslav Jirovský proto očekává, že mlékárny brzy začnou soupeřit o dodavatele. "Mlékárny si pod sebou díky své cenové politice podřízly větev. Ekonomika chovu se výrazně zhoršila a řada chovatelů stavy snižuje nebo likviduje," hledá příčiny zmizení přebytků Jirovský.
Podle údajů svazu se jen letos stavy dojnic snížily o 16 tisíc kusů. "Kdyby to bylo z miliónů. Ale ono to je z půl miliónu kusů," varuje šéf svazu. Podle Hugo Roldana z Ministerstva zemědělství u nás bylo v pololetí asi 522 tisíc dojnic, podle svazu zemědělských družstev ale ještě o něco méně.
Zpracovatelé ale před skokovým růstem cen, při současné průměrné ceně 7,72 Kč/l, varují. Šéf největší tuzemské mlékárny - tedy Jihočeské - Milan Teplý říká, že jde o nešťastnou snahu. "Pro zdejší trh to je absolutně neúnosná představa," uvedl. Mlékárny se obávají, že takové výrobky by se mnohem hůř prodávaly. Už dnes existují signály, že v dohledné době dojde k pěti- až sedmiprocentnímu zdražení hlavně sýrů, jogurtů nebo tvarohu. Konzumního mléka by se zdražení ale zatím dotknout nemělo. Analytik Tomáš Krásný z agentury pro výzkum trhu Incoma označuje postavení mlékárenských podniků za specifické, protože na jedné straně mají před sebou vyspělý a konkurencí nabitý trh, na druhé straně pak producenty mléka, často se chovající podle jiných pravidel. "Není snadné se pak racionálně chovat v prostředí, kde je králem trhu zákazník zastoupený obchodními řetězci," uvedl.
Další články v kategorii Potravinářství
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)

Tweet



