Mlékárenskému trhu nyní vévodí sýry
10.02.1998 | Lidové noviny
LN - 10.2.1998
Mlékárenskému trhu nyní vévodí sýry
Praha - Domácí mlékárenský prumysl ceká krome procesu koncentrace výrobních kapacit také nutnost obmeny dosud nabízeného sortimentu. V posledních letech se totiž výrazne mení spotreba jednotlivých druhu mlékárenských výrobku, když v podstate klesá poptávka po produktech s vyšším obsahem tuku. Podle tajemníka Ceskomoravského svazu mlékárenského Milana Krivánka se v lonském roce zvýšila výroba tavených sýru o 18 %, prírodních sýru o 11,6 %, jogurtu o 11,8 %, smetanových krému o 5,9 % a tvarohových dezertu o 4,8 %. Zejména sýry se tak podle nej stávají stále významnejším sortimentem, a to i z pohledu zahranicního obchodu. zatímco ješte v roce 1996 byl mezi importem a exportem sýru v zásade rovnovážný stav (na úrovni asi 15 000 tun), v lonském roce již došlo ke zvýšení vývozu na 17 500 tun pri soucasném snížení dovozu na 11 000 tun. Pokud by domácí zpracovatelé dokázali tento trend zachytit, mohla by se v CR opet zvýšit spotreba mléka. To by privítali jednak zemedelci, nebot v CR stále existuje jeho nadprodukce, jednak mlékárny, protože tak by se otevrela šance pro více subjektu na trhu, nebo alespon pro vyšší objemy zpracovávané suroviny. Tajemník Ceskomoravského svazu zemedelských podnikatelu Jan Veleba se ale domnívá, že na restrukturalizaci výroby budou zpracovatelum chybet potrebné financní zdroje. "Meli by se do toho ovšem pustit," zduraznil Veleba. Poukázal pritom na zemedelské prvovýrobce, kterí byli nuceni zmenit strukturu své produkce také. Dnes jsou na tom nejhure ti, co delají všechno, upozornil Veleba.
- peh
Další články v kategorii Potravinářství
- Pardubický pivovar je znám řadou piv Pernštejn či speciálem Porter (30.03.2023)
- Pepsi mění logo (30.03.2023)
- Itálie vyhlásila válku masu kultivovanému v laboratoři, odporuje prý tradici (29.03.2023)
- Čepovaná plzeň za dva roky zdražila o deset korun. Rozdíly v krajích jsou značné (29.03.2023)
- Varování spotřebitelům: Pyrolizidinové alkaloidy v bylinném čaji (29.03.2023)
- Článek FT o smyšlených tradicích italské gastronomie vyvolal v Itálii nevoli (29.03.2023)
- Znovín Znojmo získal medaile na soutěžích růžových vín i odrůdy Sauvignon (28.03.2023)
- Ceny se srovnají až příští rok. Pro nás všechny to může být pozdě, varuje Hampl (27.03.2023)
- Bloomberg: Nedostatek cibule otevírá novou kapitolu světové potravinové krize (27.03.2023)
- Na pivu spotřebitelé nešetří. A vratné lahve stále vítězí nad plechovkami (27.03.2023)