Mlékárenský výzkum na Slovensku byl zprivatizován
29.11.2001 | ÚZPI
Výzkumný ústav mlékárenský (VÚM), a.s., Žilina, který v současné době patří prostřednictvím s.r.o. Mlieko-výskum k rozhodující většině mlékárenských společností na Slovensku, by se měl přetransformovat na tzv. mlékárenský podnik služeb pro činnosti společné všem zpracovatelům mléka. Při privatizaci VÚM se vycházelo ze zahraničních zkušeností, čímž se mlékárenská nadstavba na Slovensku dostala na vyšší kvalitativní úroveň, zabezpečující nezávislost a objektivitu veškerých činností. VÚM je i partnerem vůči státním orgánům při naplňování výživových záměrů, služeb i koordinovaného mlékárenského výzkumu. Tyto činnosti by měl zčásti hradit stát, mlékárny, ale i vlastní podnikání. Předností nového VÚM je odborné propojení zpracovatelské sféry a mlékárenského výzkumu, přičemž ústav bude působit jako celoslovenská vědeckovýzkumná základna výrobců a zpracovatelů mléka při uplatňování nových výzkumných i legislativních poznatků na slovenské podmínky v praxi. Jedná se zejména o certifikaci výzkumné a vývojové činnosti podle ISO norem, řešení státních, rezortních a dotačních úkolů při výrobě a zpracování mléka, zabezpečování kvality, nové technologie a techniky, což bude představovat asi 35 % činnosti ústavu. Dalších 35 % bude zkušební činnost, 10 % poradenská, informační a školitelská činnost, 10 % malovýrobní a obchodní činnost a stejný podíl řešení konkrétních vývojových a technologických činností v praxi. Ústav má dobrou spolupráci se zahraničím a již zde funguje akreditovaná státní zkušebna na hodnocení kvality mléka a mléčných výrobků.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



