Mlékárny začínají farmářům platit více
31.10.2001 | Mladá fronta Dnes
Chovatelům krav nastávají lepší časy. Mlékárny si jich kvůli nedostatku mléka více považují a zvyšují jim platby za dodávky.
Mléko se po delším, pro zemědělce hubeném období, stává čím dál víc ceněnou surovinou. Shodují se na tom jak mlékárny, tak zástupci chovatelů krav. Farmáři proto věří, že by se mohla vylepšit jejich dlouhodobě ztrátová ekonomická bilance. "V průměru už platí mlékárny zemědělcům víc než na začátku letošního roku a další růst výkupních cen je nevyhnutelný," předpovídá další vývoj Petr Zgarba, ředitel Okresní agrární komory v Havlíčkově Brodě. Za větší poptávkou po mléce vidí nejen stoupající spotřebu mléka, ale i postupné zvyšování výkonnosti zpracovatelů. Tento trend se podle Zgarby už delší dobu kombinuje s klesajícím počtem dojnic. "Dlouhodobě ztrátová prvovýroba by se proto mohla konečně vylepšit," věří Zgarba. Chovatelé se shodují v tom, že by mlékárny měly za jejich produkty lépe platit. Většina z nich už sice dostává za dodaný litr více než na začátku roku, stále to ale nepokrývá skutečné náklady farmářů. Navíc různí zpracovatelé přistupují ke zvyšování hodně rozdílným tempem. Od října své výkupní ceny opět zvýšila Pribina Přibyslav. "Náš odběratel některým požadavkům automaticky vyhověl, je si totiž vědom nedostatku mléka. Také ví, že bychom mohli přejít k někomu jinému. Dojednaná cena ale stále nedosahuje výšky vykalkulované Výzkumným ústavem zemědělské ekonomiky," vysvětlil Václav Němec, předseda Zemědělského družstva vlastníků ve Slavíkově, které dodává mléko do Pribiny. Jednání mezi oběma stranami není ani zdaleka u konce. Chovatelé ze Slavíkova totiž budou požadovat ještě vyšší ocenění svého mléka. Už asi půl roku naopak nezvedli ceny dodavatelům v Jihlavských mlékárnách JIMA. "Zatím zde žádný boj o litry nepociťujeme," uvedl Jiří Vašák, ředitel Zemědělského a obchodního družstva v Herálci. Také on potvrdil názor, že mléka je obecně málo. Proto by podle něj měli chovatelé dostávat od svých obchodních partnerů tolik, aby to odpovídalo jeho dnešní skutečné hodnotě. I samy mlékárny přiznávají, že mají méně nezbytné suroviny. Některé z nich v nové situaci přetahují farmáře od svých konkurentů. Jiné si chtějí své dodavatele podržet pravidelným nárůstem cen za litr. "Nás brzy převezme nový vlastník. Ten bude situaci asi řešit lepší nabídkou zemědělcům v kombinaci s rychlejšími platbami," plánuje Zdeněk Horák, ředitel mlékárny ve Velkém Meziříčí. Kromě všech uvedených důvodů poklesu přidal i ten, že právě Vysočinu postihly už dva případy výskytu BSE. To má mimo jiné za následek zvýšené náklady zemědělců na přípravu krmiv.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



