Mléko a výživa obyvatel ČR
18.05.2000 | Odborné konference
Jan Drbohlav
Výzkumný ústav mlékárenský
O významu mléka ve výživě obyvatel ČR není, přes některé zpochybňující hlasy, pochyb. Mléko a mléčné výrobky zaujímají přední místo ve spotřebním koši našich obyvatel i přes určitý pokles spotřeby ( o cca 25 % ) v posledních letech, který začal po zreálnění cen v roce 1991. Nyní je spotřeba mléka a mléčných výrobků přepočtená na mléko v naší republice asi 200 l/osobu a rok. Před rokem 1991 se tato spotřeba pohybovala mezi 240 - 250 l/osobu a rok. Spotřebu jednotlivých druhů výrobků v ČR ukazuje tab.1.
Tabulka1: Vývoj spotřeby dle vybraných výrobků na 1 obyvatele v kg
Výrobek / rok | 1989 | 1991 | 1993 | 1995 | 1996 | 1997 | 19981) |
Mléko konzumní celkem | 91,4 | 87,4 | 75,2 | 66,7 | 60,5 | 59,6 | 60,0 |
Sýry | 7,8 | 7,4 | 6,1 | 6,5 | 8,4 | 8,6 | 8,7 |
Tvarohy | 5,1 | 2,6 | 2,4 | 2,8 | 2,9 | 2,9 | 3,2 |
Mléčné konzervy | 6,0 | 7,0 | 4,2 | 3,8 | 3,7 | 3,2 | 3,0 |
Ostatní mléčné výrobky | 27,5 | 29,3 | 21,8 | 20,6 | 21,5 | 22,0 | 21,5 |
Pozn.: 1) - odhad ČSÚ
Z tabulky je zřejmé, že celková spotřeba mléka a mléčných výrobků v ČR proti předcházejícím letům významně poklesla a že je v současné době podstatně nižší než ve vyspělých evropských zemích s obdobnými stravovacími zvyklostmi. Nejvyšší spotřeby jsou ve Švédsku a Finsku, zatímco nejnižší jsou ve státech jižní Evropy - v Řecku a Portugalsku (viz tabulka 2 ).
Tabulka 2: Průměrná spotřeba jednotlivých druhů mléčných výrobků v zemích EU v kg na osobu a rok
- | tekuté mléko | jogurty | Sýry |
Irsko | 196 | - | 8,1 |
Finsko | 180 | 37 | 16 |
Dánsko | 137 | 14 | 17 |
Švédsko | 150 | - | 16,6 |
Francie | 94 | 18 | 24 |
Německo | 90 | 15,2 | 20 |
Portugalsko | 88 | - | 7 |
Itálie | 77 | 5 | 16,4 |
Řecko | 47 | - | 20 |
Z uvedených údajů vyplývá, že náš spotřebitel s ohledem na obdobné stravovací vlastnosti a konzumaci mléka a mléčných výrobků před 10 lety by mohl při vyrovnání své kupní síly a struktury svých příjmů a výdajů v budoucnu spotřebovat více především kysaných mléčných výrobků a sýrů. Mlékárenský průmysl a obchod by tomuto očekávání měly vyjít vstříc především kvalitou svých výrobků a jejich atraktivností - tedy i nabídkou chutných, cenově dostupných a zajímavých výrobků.
Je zde i další závažný důvod ke zvýšení konzumace mléka a mléčných výrobků vyplývající opět ze zdravotních dopadů takové konzumace. Český statistický úřad získává sledováním rodinných účtů cíleně vybraných 2000 domácností údaje o výživové situaci v domácnostech. Některé z těchto údajů jsou uvedeny v tabulce č. 3 (vybráno ze studie “Výživová situace v domácnostech, 1998”, autoři ing.J.Kušiak, CSc. a MUDr.I.Kušiak ).
Tabulka 3: Nutriční hodnocení spotřeby potravin v domácnostech zaměstnanců
v roce 1998
Potraviny | Spotřeba g / den | Energie kJ | Bílkoviny g | Tuky g | Sacharidy g | Ca mg |
Maso vepřové | 55,5 | 589 | 5,7 | 13,1 | 0,0 | 5 |
Maso hovězí | 20,6 | 136 | 2,8 | 2,4 | 0,0 | 2 |
Uzenářské zboží | 54,8 | 658 | 8,6 | 13,6 | 0,1 | 19 |
Drůbež a drůb.výr. | 43,0 | 154 | 5,2 | 1,6 | 0,1 | 7 |
Ryby a rybí výr. | 14,0 | 79 | 1,9 | 1,2 | 0,2 | 6 |
Máslo | 8,7 | 247 | 0,1 | 6,5 | 0,0 | 2 |
Vejce | 35,3 | 178 | 3,3 | 3,2 | 0,2 | 17 |
Mléko konzumní | 174,7 | 318 | 4,9 | 3,1 | 7,6 | 196 |
Sýry | 22,0 | 226 | 4,3 | 3,9 | 0,3 | 109 |
Ostatní ml.výr. | 60,8 | 327 | 5,4 | 5,4 | 5,3 | 110 |
Chléb | 133,6 | 1256 | 9,8 | 1,6 | 61,7 | 31 |
Těstoviny | 22,3 | 336 | 2,6 | 0,7 | 15,9 | 6 |
Rýže | 12,0 | 162 | 0,9 | 0,0 | 8,6 | 3 |
Brambory | 204,5 | 440 | 2,4 | 0,3 | 24,3 | 18 |
Čerstvá zelenina | 139,6 | 154 | 1,8 | 0,3 | 7,1 | 39 |
Čerstvé ovoce | 93,4 | 199 | 0,4 | 0,3 | 11,4 | 9 |
Cukr | 34,0 | 561 | 0,0 | 0,0 | 33,5 | 0 |
Nealko nápoje | 268,1 | 326 | 0,1 | 0,0 | 20,2 | 9 |
Pivo | 171,2 | 276 | 0,6 | 0,0 | 5,9 | 15 |
Průměr.denní dávka | - | 11 164 | 83,2 | 105,2 | 353,9 | 755 |
Výživová norma | - | 9 840 | 75,8 | 71,0 | 348,0 | 903 |
Plnění výživ.normy ( % ) | - | 113 | 110 | 148 | 102 | 84 |
Z tabulky je vidět, jak jsou procentuálně naplňovány některé výživové parametry v daných letech. Téměř ve všech parametrech obyvatel ČR přeplňuje výživovou normu, ale je alarmující, že nejsou naplněny potřeby vápníku ( a dále některých vitamínů, především vitamínu C - viz studie “ Výživová situace…” ). Autoři studie však konstatují, že v posledních pěti letech dochází z pohledu zdravotního ke zlepšování naplňování výživových parametrů a ke zlepšování jejich struktury.
Mléko a mléčné výrobky včetně másla tvoří 13 % hmotnosti stravy na osobu a den, tj. 10% energetické hodnoty. V položce vápník dodává mléko 300 mg, tj. 40 % veškerého příjmu vápníku, dalšími donory jsou obiloviny (11 %) a zelenina a ovoce (13 %). Deficit denní dodávky vápníku lidskému organismu v ČR je minimálně 20 - 30 %, podle některých lékařů dokonce 40 %. Chceme-li zvýšit denní dodávku vápníku, není jiné cesty než zvýšit konzumaci mléka a mléčných výrobků, které jsou největším zdrojem vápníku .
Aby byl zajištěn příjem vápníku v doporučené úrovni, je třeba zvýšit jeho příjem o 140 mg na den a osobu. Kdybychom chtěli krýt tento příjem pouze zvýšením příjmu mléka a mléčných výrobků, znamenalo by to zvýšit jejich spotřebu v současné struktuře cca o 50 %, což je nejen nereálné, ale i nežádoucí, protože by se enormně zvýšila dodávka energie a dalších složek živin.
Rozumné řešení tedy spočívá ve zvýšeném příjmu nejen mléka a mléčných výrobků, ale i dalších potravin s relativně vysokým obsahem vápníku, například 40 % chybějícího vápníku dodat mlékem a mléčnými výrobky, 40 % zeleninou a ovocem a 20 % ještě jinými zdroji. Zelenina by částečně pokryla deficit vápníku a při tom by zásadně nezvýšila příjem energie.
Podle tohoto schématu by požadované zvýšení příjmu vápníku o 56 mg na den a osobu představovalo zvýšení roční spotřeby mléka a mléčných výrobků na 225 l na osobu a rok (přepočteno na mléko ). Podle dat sledovaných nákupů ( studie “ Výživová situace…”) by to znamenalo zvýšit nákup mléka a mléčných výrobků o 20 %.
Lze tedy konstatovat, že mléko a mléčné výrobky jsou významnou , vyváženou a v jistém smyslu i nezastupitelnou součástí výživy.
Další články v kategorii Potravinářství
- Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo (28.04.2024)
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)
- Kontroly Potravinářské inspekce 2023: 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionů (26.04.2024)
- Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit (26.04.2024)
- Extrémní počasí ohrožuje potravinovou bezpečnost v EU, říká nová zpráva Komise (25.04.2024)
- Češi stále vyráží na nákupy do Polska. Nejčastěji kvůli cenám a větší nabídce (24.04.2024)
- Kvartální výsledky PepsiCo překonaly díky růstu cen a stabilní poptávce odhady (24.04.2024)
- Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout (24.04.2024)
- Svaz včelařů: Výnos medu může být letos oproti loňsku poloviční až třetinový (23.04.2024)
- Bublinkový čaj udělal miliardáře z půltuctu Číňanů. Trh je však stále těsnější (23.04.2024)