Mléko je bez infekce nemoci šílených krav
24.05.2001 | Zemské noviny
Česká republika nezaznamenala jediný výskyt nemoci šílených krav BSE. Ministr zemědělství České republiky Jan Fencl o tom v Bruselu hovořil s evropským komisařem pro zdraví a ochranu spotřebitelů Davidem Byrnem. Fencl vyjádřil přesvědčení, že EU přeřadí Českou republiku do méně rizikové skupiny. Zatím je Česko ve třetí skupině, což pobouřilo nejen politiky, ale zemědělskou a odbornou veřejnost. Země je z hlediska BSE bezpečná, jak se vyjadřují přední odborníci.
* Jaké je riziko přenosu BSE z mléčných výrobků, zvláště z dětské výživy, která se dováží ze zahraničí?
Odpovídá prof. Ing. Jiří Davídek, DrSc.: Riziko přenosu BSE z mléčných výrobků lze považovat za bezvýznamné. Mléko patří mezi produkty, u kterých nebyla doposud dostupnými metodami infekčnost prokázána. Přesto mléko krav infikovaných BSE nebo z této infekce podezřelých nesmí sloužit k lidské výživě, může být pouze použito k výživě vlastního telete.
* Priony jsou bílkoviny a v žaludku je tráví kyselina solná. Jak je možné, že prion se nestráví, projde do těla a způsobí nákazu?
Odpovídá prof. MUDr. Milan Adam, DrSc.: BSE je způsobeno priony, což jsou pouhé peptidy. Ty se mohou vstřebávat již v dutině ústní. Kromě toho řada osob trpí malou sekrecí žaludečních šťáv. Pepsin, který je hlavním zažívacím enzymem, potřebuje pro svoji funkci kyselou reakci - pH kolem 2,5. Pokud tato podmínka není splněna, je jeho proteolytická aktivita velmi malá a bílkoviny přecházejí více méně v intaktním stavu do střevních partií. Navíc jsou priony rezistentní k účinku enzymů štěpících bílkoviny.
* Podle Světové zdravotnické organizace prion přežil teplotu 600 stupňů Celsia. Jak tedy lze zničit prion infikovaný BSE?
Odpovídá prof. ing. Jiří Davídek, DrSc.: Přežití infikovaného prionu BSE zvýšenou teplotu neovlivňuje pouze hodnota teploty, ale i další faktory jako doba záhřevu, prostředí, hodnoty jeho pH apod. Při výrobě želatiny se používá jako surovina především pojivová tkáň, hovězí kůže a kosti. Pojivová tkáň a kůže patří mezi orgány, kde nebyla prokázána infekce BSE, a kosti k orgánům zařazeným do skupiny nízké infekčnosti, tedy k surovinám s nízkým rizikem výskytu. Při tepelných operacích dochází ke snižování infekčnosti - čím méně je infikována výchozí surovina, tím rychleji dochází k eliminací infekčnosti. K výrobě želatiny lze použít pouze surovinu, která prošla veterinární inspekcí na jatkách a odpovídá hygienickým předpisům příslušné země. Jednotlivé státy jsou zařazeny do kategorií podle rizika výskytu BSE. V první kategorii jsou státy se zanedbatelným rizikem (BSE se doposud nevyskytlo, k výrobě želatiny může být použit veškerý vhodný materiál), do druhé kategorie státy s nízkým rizikem výskytu (k výrobě může být použit materiál po odstranění rizikových tkání či orgánů), do třetí kategorie státy s vysokým rizikem (z těchto států může být jako surovina pro produkci želatiny použita pouze kůže) a konečně státy, o kterých nejsou informace o výskytu BSE (ty je nutno posuzovat individuálně, pokud nejsou k dispozici žádné informace, posuzují se jako státy s vysokým rizikem kontaminace).
Další články v kategorii Potravinářství
- Balík 12 potravin a piva zlevnil meziročně v dubnových akcích na 638,39 koruny (02.05.2024)
- Češi vyhodí asi třetinu potravin. Čtyřčlenná rodina může ušetřit 14 tisíc ročně (01.05.2024)
- „Nejzbytečnější cukr“ by mohla postihnout nová daň. Výrobci se brání (30.04.2024)
- ČSÚ zveřejní vývoj HDP v prvním čtvrtletí, analytici čekají růst (30.04.2024)
- Sladké nápoje by mohly podražit. Válek je pro speciální daň (29.04.2024)
- Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde (29.04.2024)
- Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo (28.04.2024)
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)
- Kontroly Potravinářské inspekce 2023: 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionů (26.04.2024)
- Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit (26.04.2024)