Modifikované škroby zdrojem potravní vlákniny
20.09.2005 | ÚZPI
Společnost National Starch Food Innovation žádá o schválení používání fosfatidovaného fosfátu diškrobu (E 1413), a to v množství do 35 % v potravinách s nízkým obsahem vlhkosti jako zdroje vlákniny potravy. Modifikovaný škrob E 1413 se získává kombinací fosfátu monoškrobu (E 1410) a fosfátu diškrobu (E 1412), při které dochází k zesítění a esterifikaci škrobových řetězců. Uvedený modifikovaný škrob je určený pro použití především při výrobě biskvitů, dortů, muffinů, krekerů, těstovin, pizzy, chleba a chlebových výrobků, cereálních snídaní, tortill a preclíků.
Škrob se vyrábí z vysokoamylózového kukuřičného škrobu a obsahuje minimálně 70 % vlákniny potravy. V současné době se používá v EU jako přídatná látka (potravinové aditivum, E 1413) ke stabilizaci konzistence potravin jako jsou polévky, omáčky a náplně koláčů, které se zmrazují a rozmrazují. Poradní výbor pro nové potraviny a technologie v Británii zveřejnil tuto žádost a přijímá komentáře do 19. září 2005. Po tomto datu bude připraven návrh zprávy, která bude odeslána Evropské komisi a postoupena k okomentování ostatním členským státům.
Další články v kategorii Potravinářství
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



