Modřany oslavovaly prvním vinobraním obnovu vinohradu
15.10.2001 | Zemské noviny
Svah modřanské vinice, do kterého se opíraly sluneční paprsky, dokresloval sobotní modřanskou slavnost. V zahradě u viničního domku v Chuchelské ulici v Praze 12 se konal první ročník Modřanského vinobraní. Ten, kdo přišel, nelitoval, protože ochutnal nápoj, který v životě nepil a dokonce možná ani nevěděl o jeho existenci - červený burčák. "Červený burčák jsem pil poprvé. Většinou není k dostání vůbec, protože je jen krátce a vinaři si ho často vypijí sami. Nejsem žádný velký znalec vína, poznám jen červené od bílého a špatné od dobrého," řekl starosta modřanské radnice Petr Hána. Vinici otevřeli pořadatelé v dobových oblecích dvěma klíči, které společně s homolí cukru tvoří znak Modřan. Protože zahajovali první ročník modřanského vinobraní, připili si vínem modrým. Pak již tekl červený i bílý burčák a růžové víno z modřanské vinice i vína z českých vinic proudem až do večera. Znalci vína i laici mohli ochutnat také hrozny, u nichž byl název lahodného moku. Chuťové buňky uspokojili návštěvníci nejenom vínem, ale i jeleními klobásami. Modřanská vinice byla založena již za vlády Karla IV. a původně tam byla vysazena vína, která vládce přivezl do Čech. Její rozloha byla mnohem větší než nyní, proto prosperovala. Pouze však do roku 1929, kdy ji postihly velké mrazy a celá byla zpustošena. "V roce 1990 svaz modřanských zahrádkářů vytvořil oddělení vinařů a požádali nás o pronájem. Vinici zvelebili a od té doby dělají víno pro vlastní spotřebu, protože je nemohou prodávat. Zúčastnili se však již několika soutěží, na nichž se modřanské víno prosadilo," řekl Hána. Městská část společně s vinaři chce pod vinicí vytvořit muzeum odrůd vín, která se nyní již nepěstují, a asi tři až čtyři vinné sklípky. "Chceme být také trošku hrdina to, že v Modřanech vinice existuje, protože to téměř nikdo ze šedesáti tisíc obyvatel neví," dodal Hána.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



