Moštu i jablečné pálenky bude letos výrazně méně
08.10.2003 | Hospodářské noviny
Nenápadnou budovu poblíž náměstí ve Stráži nad Nisou na Liberecku loni v tuto dobu obléhala osobní vozidla s napěchovanými vleky jablek. Jediná větší moštárna v širokém okolí nejednou zpracovávala stovky kilogramů od jediného zákazníka. Letos je situace opačná. Není výjimkou, když zákazníci, jako například Eva Moravčíková, nyní přijíždějí jen s malou kárkou a s demižónem. »Víc jsem toho na zahradě nenasbírala,« pronesla Moravčíková.
Takový obrázek nabízí větší část z téměř půl tisíce moštáren, které jsou v zemi. Některé letos nebudou v provozu.
Výdělky moštáren byly doposud mizivé a nestačily na modernizaci zařízení. Ivana Šunková z moštárny v Radimi u Jičína říká, že oni se svým »jen« patnáct let starým zařízením patří mezi ty lépe vybavené. V Chlumčanech si pořídili zařízení na lisování krátce už po druhé světové válce, dodnes je v provozu a ročně zpracuje až 40 tun ovoce.
Vzácný bude letos zřejmě nejen mošt, ale někde i jablečná pálenka - calvados. Prezident Unie destilatéru Václav Šitner nevidí v tomto
směru odbyt mnoha pěstitelských pálenic příliš optimisticky. Lidé letos míří s přebytečným ovocem spíše do výkupen, které jim nabízejí za jablka dobré ceny. Pálenice, kterých funguje v Česku zhruba 550, vyhledávají méně. »Jde spíše o tradiční zákazníky, kteří využívají těchto služeb každoročně,« míní Šitner.
Jeho slova potvrzuje i majitel pěstitelské pálenice vPolánce u Nepomuka Jindřich Pohanka. »Je to slabší než loni, jablek je málo,« říká podnikatel, který lotos vyrobí zhruba dva tisíce litrů kořalky. Podle majitele další z pěstitelských pálenic na Plzeňsku Richarda Schwarze je však všechno zlé k něčemu dobré. »Lidé měli na zahrádkách opravdu malou úrodu, ale plody mají díky slunečnému počasí vyšší cukernatost. A o to je pak pálenka lepší.«
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



