Na Hradě se degustovala vína z Bordeaux za miliony
19.02.2005 | Mladá fronta Dnes
Drahá vína z francouzské oblasti Bordeaux, která dosud zrála v tamních sklepích, včera dorazila na Pražský hrad. Do Toskánského paláce na Hradě se sjelo na ojedinělou a v tuzemsku první přehlídku pětadvacet francouzských vinařství (Chateau) se svými víny Grand Cru. Ta patří k těm nejlepším. „Během jednoho dne se zde vypije asi sedm set lahví v celkové hodnotě zhruba 2,1 milionu korun,“ vypočítává Zlatko Míčka ze společnosti Merlot d’Or, jeden z pořadatelů. Ze zrůžovělých líček zhruba dvou stovek lidí, kteří dorazili na dopolední ochutnávku, bylo znát, že převážně temně rudá a silná vína nacházejí své příznivce.
Dopolední degustace přišla zájemce na 900 korun, odpolední ještě o něco více. Večer na Hradě strávený s kvalitním pitím vyšel nejdráže - na 5 900 korun. Pro znalce vína byla akce ojedinělá nejen díky počtu přítomných vinařů, ale i díky tomu, že bylo možné poprvé ochutnat vína Grand Cru z ročníku 2002. Vinař Bruno Eynard z Chateau Lagrange upozorňoval, že ta nejkvalitnější v kategorii Grand Cru dosáhnou ideální zralosti často až za desítky let. „Teď jsou v nich ještě přítomny třísloviny, které se mohou někdy zdát až agresivní,“ říká.
Kdo má na víno čich a peníze, může si je nakoupit už nyní a za několik let třeba výhodně prodat. Dnes se například tato vína přítomná na Hradě z Chateau Pontet-Canet, d’Issan, Beaumont, Figeac, Guiraud nebo Beauregard prodávají od čtyř set korun po tři tisíce. Z oblasti Bordeaux přichází do Česka jen zlomek vín. Zlatko Míčka odhaduje, že z těch nejlepších Chateau se do země loni dovezlo zhruba dvacet tisíc lahví. Jejich celkový počet však stoupá.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



