Na jižní Moravě se vinaři vracejí ke starým odrůdám
20.11.2003 | Právo
V současné době se běžně pěstují na jižní Moravě přes dvě desítky odrůd vinné révy určené k výrobě vína. Dříve jich bylo více, ale postupem doby se od mnohých upustilo. Důvodem bylo problémové pěstování, sprchávání hroznů, nižší výnos, další nebyly schopny poskytnout konkurenceschopná vína. V posledních letech jsou k dispozici moderní technologie pěstování, také zpracování hroznů udělalo velký krok kupředu. Tyto důvody vedly před několika roky pracovníky Znovínu Znojmo podívat se nazpět do historie a zvážit, zda by některé staré odrůdy nebyly schopny oslovit milovníky specialit, a případně jejich pěstování vzkřísit.
V Šatově vysázeli nevelkou vinici s dvěma desítkami starých odrůd, jako například Kadarka modrá, Malbek, Malinger, Veltlínské červenobílé, Ryzlink buketový, Ryzlink červený a další. Shánění původních odrůd dalo mnoho práce, část pochází ze znojemského pracoviště Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, další ze šlechtitelských stanic, nechybějí odrůdy dovezené z Čech. Letos dala tříletá vinice svoje první plody. "Chtěli jsme vyrobit vína z pěti odrůd - Semilonu, Malbeku, Portugalského bílého, Prachtraube a Kamenorůžáku," uvedl ředitel Znovínu Pavel Vajčner. Vinici se v dostatečné míře nepodařilo ochránit před špačky, kterým evidentně staré odrůdy zachutnaly, takže sklizeň byla podstatně menší, než se předpokládalo. "Samostatně zpracujeme Kamenorůžák, ze zbývajících odrůd připravíme couvé," uvedl sklepmistr jaroslavického sklepa Znovínu Ladislav Mikulenčák. Příští rok by měl dát vinohrad již slušnou úrodu, a tak se milovníci rarit mají skutečně na co těšit a ochutnají vína, která pili naši předkové.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



