Na OBHK začaly obchody s masem
16.01.2002 | Agris
Historicky první reálný obchod s živočišnými komoditami na Obchodní burze Hradec Králové (OBHK) a na komoditních burzách v ČR vůbec byl dnes uzavřen na prodej jatečných vepřů. Informoval o tom předseda burzovní komory OBHK Miroslav Adámek.
"Trh s jatečnými vepři se otevřel po předchozím sbližování cen nabídky a poptávky. Ty se dnes zastavily na úrovni, která již oběma stranám vyhovuje," konstatoval Adámek.
Předmětem prodeje bylo podle Adámka 800 kusů jatečných vepřů za cenu 38 000 korun za tunu s dodáním 21. ledna tohoto roku. Oproti minulému burzovnímu shromáždění OBHK z 9. ledna letošního roku přitom o 2,6 procenta z 39 000 korun klesla cena registrované nabídky a naopak o 3,5 procenta z 36 700 korun za tunu jatečných vepřů se zvýšila cena registrované poptávky. "Obě strany se tak sešly přibližně na půli cesty a já věřím, že obchody budou dále pokračovat," uvedl Adámek.
Naproti tomu na ostatních komoditních trzích OBHK dnes podle šéfa burzovní komory OBHK vládla stagnace. Objem ani registrovaná cena poptávky se oproti minulému týdnu nezměnily u řepky (7 600 korun za tunu), krmné pšenice (3 200 korun za tunu) ani u zaváděcí ceny registrované poptávky na semeno hořčice bílé (27 000 korun za tunu).
OBHK podle Adámka pokračuje, jak již dříve avizoval, v jednáních o nastavení cen termínových obchodů základních zemědělských komodit, nyní rozšířených o termínové ceny na trhu s vepřovým masem. V zájmu osvěty tuzemské veřejnosti již také podle něj zorganizovala OBHK dva kurzy obchodování na komoditních burzách. "Další dva ještě proběhnou, v případě zájmu jsme ale ochotni a připraveni uspořádat další školení," informoval Adámek.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



