Na pardubické Vinofórum míří čtyřicet degustátorů
04.07.2007 | Mladá fronta Dnes
Pernštýnské náměstí v Pardubicích v pátek ožije historií a vínem. Čas se vrátí do dob Viléma z Pernštejna. Od 16 se tu otevře velký historický jarmark a uličkami budou procházet rytíři, kejklíři a řemeslníci. Kupci, trhovci a kramáři budou ve svých stáncích nabízet řadu dárků.
Návštěvníci se dočkají také pečených selat i hospodských bitek. A co by to bylo za vinařské slavnosti, kdby na nich chyběly sudy s vínem nejrůznějších druhů a značek.
"V doprovodném programu vystoupí na pódiu také tanečnice a šermíři. Den zakončí večerní koncert známé folkové kapely Neřež," dodává Romana Vojířová z pardubického Kulturního domu Dubina, který akci Vinoforum pro Pardubice - Pardubice pro Vinoforum pořádá společně s hotelem Zlatá štika.
Vinofórum 2007 je evropská vinařská soutěž s dlouholetou tradicí a poprvé proběhne v nevinařské oblasti.
Od zítřka do soboty v Hotelu Zlatá štika hodnotit vína více než 40 uznávaných degustátorů nejen z Evropy, ale také ze zámoří.
"Na regulérnost a profesionalitu soutěže, nad níž převzal záštitu prezidnet Václav Klaus, bude dohlížet Fedor Malík, jeden z předních vinařských odborníků," řekl pořadatel Vinofóra Oldřich Bujnoch. Vinaře čeká nejen hodnocení vzorků těch nejlepších vín, ale také doprovodný program na zámku Kuks.
Velkolepou vinařskou akci zakončí v sobotu slavnostní vyhlášení výsledků na pardubickém zámku během něhož budou pasováni noví rytíři řádu Champagne.„Nebude chybět ani pravý myslivecký raut a doprovodný program s hudbou,“ dodává Bujnoch.
Loňský ročník se konal ve slovenském Pezinku a mezi 510 víny z 25 zemí světa dopadl nejlépe rakouský Welschriesling 2001 mezi bílými víny, slovenský Hubert Grand Rosé mezi šumivými víny a cena za nejlepší červené víno putovala zásluhou André 2005 ze Znovína na Moravu.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



