Na trh míří speciální vánoční piva
05.12.2001 | Mladá fronta Dnes
Speciální vánoční piva vyrobily letos pivovary ve Svijanech a Vratislavicích. "Jedná se čistě o vánoční kolekci. Jestli ji budeme vyrábět dál, to teprve uvidíme," řekl ředitel svijanského pivovaru František Horák. Vánoční speciály začínají v pivovarech považovat za tradici. "Loni jsme uvedli Svijanského Rytíře. Letos jsme nemohli zůstat pozadu, řekli si, že u těch šlechticů zůstaneme a přišli se Svijanským Baronem," uvedl Horák. "Je to patnáctistupňové pivo, takže opravdu silný výrobek. Ten není pro klasické pivaře. Ti by si jich těžko dali pět šest. Myslím, že Baron najde uplatnění vyloženě sváteční." O dalším osudu nového piva ve Svijanech zatím jasno nemají. "Netušíme, jak se uchytí. V této chvíli nevím, jaký by o něj mohl být zájem," konstatoval Horák. Vratislavičtí vyrobili zhruba jedenáctistupňové Eso. "Je to klasické řezané pivo, takže takové polotmavé. Český pivař ale po černém pivu moc nesahá, takže kdo ví, jak se chytí. Třeba bude Eso jen vánočním pivem," sdělil Jaroslav Toman z obchodního oddělení vratislavického pivovaru. O novinkách uvažují v pivovarech i pro příští rok. "Určitě něco připravíme, když už jsme s tím jednou začali. Jenom je ale otázkou, co. Vyrábět donekonečna nová piva, to se nedá. A moc už na výběr nemáme. Míchat pivo s limonádou se nám nechce," sdělil Horák. "Spíše nějak upravíme stávající výrobky."
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



