Nadnárodní společnosti operují v naší pekařině jako ryba ve vodě
20.09.1999 | Zemské noviny
ZN 20.9.1999
Nadnárodní spolecnosti operují v naší pekarine jako ryba ve vode
Wels(od naší zvláštní zpravodajky) - Na potravinárském veletrhu v rakouském Welsu, který skoncil minulý týden, jsme zjistili, že v pekarine, pokud jde o zušlechtující výrobky, snad neexistuje ciste ceská firma. Všude jsme narazili na ceské zástupce a ti konkurenci nehaneli, ale cestne s ní souperí. Werner Hilber z firmy Stamag Ireks nám prozradil, že strešní organizací je nemecký IREX, 100% vlastník akcií, jehož dcerinými organizacemi jsou ceské, slovenské, rakouské a madarské pobocky. Ty pusobí na národních trzích. Základní jmení ceské spolecnosti predstavuje 28 mil. Kc a má 17 spolupracovníku. Werner Hilber nám rekl, že stejne jako on i nemectí zástupci mají nekolikaleté zkušenosti z pusobení na trzích EU, ty predávají našim manažerum. Firma je nositelem ISO norem, což jsou evropské prísné normy kvality. S nimi seznámili své spolupracovníky ze trí státu východní Evropy a podle nich se delají pravidelné kontroly zboží. »Do partnerských zemí nepricházíme jako cizinci, ale jako kolegové a podle toho se také chováme,« rekl Hilbert. Reditel firmy Backaldrin Peter Augendopler pochlubil tím, že jsou »vynálezcem« peciva kornšpic. Letos je tomu 15 let a firma má u nás zastoupení a pobocku v Kladne. Z firmy Pfahnl to byl reditel Miroslav Lipavský z Litomyšle, který na rakouského majitele prozradil, že jde o firmu starou 500 let. Na veletrhu ve Welsu zacala i velmi dobrá tradice spolupráce žáku stredních odborných škol z Rakouska, CR, Slovenska, Irska, Belgie a Nizozemska. Seznámí se tam nejen s domácími pekarskými specialitami, ale budou se také vzdelávat v obchodní cinnosti a zdokonalí se v anglictine a nemcine. To je cílem této spolupráce a ve Welsu jí dali poradatelé velmi dobrý základ. Pekarina tam prevládala nad výrobky masného prumyslu, kde v pavilonech tohoto oboru naprosto vedla reznická technika. Té patrily i odborné výklady a návštevy specialistu z rad podnikatelu. Na príští rok welské veletrhy chtejí nabídnout pro naše vystavovatele slevu na výstavních plochách a mají zájem vtáhnout nás do dení u sousedu v Rakousku, což jiste není na škodu.
Mezinárodní potravinárský veletrh v rakouském Welsu byl príležitostí i pro setkání žáku stredních odborných škol.
Foto EUGENIE LÍNKOVÁ
EUGENIE LÍNKOVÁ
Další články v kategorii Potravinářství
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)
- Prodejci vánočních kaprů mají nejvyšší čas nahlásit prodejní místa SVS (08.12.2025)
- Kampaň za ukončení prodeje živých kaprů do igelitek pokračuje novou peticí (08.12.2025)
- Řízek jedině z masa. Rostlinné alternativy čekají změny (08.12.2025)
- Pivovar Krakonoš mírně zvedl výstav na 95.077 hl, zisk mu klesl na 25 mil. Kč (08.12.2025)
- Aperol míří do Ameriky. Italský výrobce chce dobýt trh milovníků piva (08.12.2025)
- České značky vítězí. Zákazníci stále častěji sahají i po domácích potravinách (05.12.2025)
- FAO: Světové ceny potravin třetí měsíc klesly, sklizeň obilovin bude rekordní (05.12.2025)
- Pořadatelé oznámili jména šesti finalistů soutěže Vinařství roku (05.12.2025)

Tweet



