Nález listerie ve dvou salátech přerušil výrobu v Nových lahůdkách Sixta
11.07.2007 | SZPI
Ve středu 4. července 2007 zakázala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) výrobu ve firmě Nové lahůdky Sixta v Římanově ulici v Ostravě-Kunčicích. Inspektoři odebrali v této provozovně 27. června čtyři vzorky lahůdkářských výrobků a odeslali je k laboratorním rozborům. U dvou z nich byla zjištěna bakterie Listeria monocytogenes. Jednalo se o Pochoutkový salát o velikosti šarže 115,5 kg a oVlašský salát o velikosti šarže 119,7 kg, oba s dobou použitelnosti do 2. července.
Firma Nové lahůdky Sixta provedla komplexní sanitaci a následnou dezinfekci výrobních prostor, odstranila nedostatky v dodržování hygienických požadavků a provedla i další změny. Poté vyrobila vzorky osmi druhů lahůdkářských salátů a odeslala je do akreditované laboratoře. Rozbory vzorků byly negativní. Protože Nové lahůdky Sixta splnily všechna uložená opatření, SZPI jim povolila 9. července výrobu lahůdek pro trh.
Zpracoval: Mgr. Ivo Klemeš - tiskový mluvčí SZPI, tel.: +420-542426633
Další články v kategorii Potravinářství
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



