Návrh chemicky dekontaminovat drůbeží maso ČR nepodpořila
14.04.2008 | MZe ČR
Česká delegace odmítla možnost použití chemických látek pro antibakteriální ošetření povrchu čerstvého drůbežího masa. V ČR je čerstvé drůbeží maso ošetřováno chlazením vzduchem a chemická sterilizace by podle naší delegace znamenala krok zpět a v konečném důsledku možná i ohrožení zdraví spotřebitele.
„V České republice je drůbeží maso ošetřováno pouze chlazením vzduchem. V celé Evropské unii jsou podle nás standardy hygieny nastaveny dobře a je třeba důkladně zvážit, zda případné nové metody jsou opravdu nutné,“ vysvětlil 1. náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč. „Pokud by se producent spoléhal na finální chemické ošetření, mohlo by ho to svádět ke kompromisům v hygieně při výrobě. Proto jsme podpořili stanovisko francouzské delegace a s návrhem použití chemické dekontaminace jsme nesouhlasili,“ doplnil náměstek Hlaváč.
Francouzská delegace vyjádřila své obavy ohledně navrženého schválení použití chemických přípravků pro sterilizaci čerstvého drůbežího masa. Podle stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin EFSA a výborů Evropské komise pro zdraví a životní prostředí (SCHER) a pro nová zdravotní rizika (SCENHIR) neexistují dostatečné záruky toho, že používání chemických látek nepovede nakonec k vytvoření odolnosti některých patogenů a při nesprávném použití v konečném důsledku i k ohrožení zdraví spotřebitelů.
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



