Nebezpečná listerie se znovu ukázala, teď ve šlehané nivě
20.10.2007 | Denik.cz
Nebezpečná bakterie listeria se opět objevila ve Frýdku-Místku. Tentokrát ji Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla v lískovecké výrobně lahůdek Extim Profi.
Laboratorní testy prokázaly nadlimitní výskyt této bakterie ve stogramovém balení šlehané nivy s datem použitelnosti do 17. října. „Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala výrobu potravin studené kuchyně v provozovně lískovecké firmy Extim Profi, neboť laboratorní testy prokázaly u šlehané nivy nadlimitní výskyt bakterie listeria monocytogenes.
Firma vyrobila dvanáct kilogramů této potraviny. Inspekce upozorňuje veřejnost, aby šlehanou nivu s datem použitelnosti do 17. října 2007 od společnosti Extim Profi nekonzumovala,“ varoval zákazníky tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Ivo Klemeš.
„Nic k tomu říkat nebudu. Už jsem se vyjadřovala jiným médiím, máte se dívat na televizi nebo číst bulvár. To je vaše chyba, jestli to neděláte,“ vyjádřila se k výskytu listerií ve svých výrobcích jediná majitelka a jednatelka firmy Extim Profi Lenka Gonsiorová a položila telefon.
Listerie u lidí mohou způsobit onemocnění provázené horečkou, průjmem, nevolností, mohou se objevit bolesti hlavy, kloubů a svalů. Nakazí-li se zdravý člověk, nemoc může proběhnout bez příznaků nebo se objeví mírné příznaky připomínající chřipku. U oslabených jedinců, starších lidí a malých dětí však nákaza může vést i ke smrti. Obzvláště nebezpečná pak je pro těhotné ženy, protože způsobuje potraty nebo porody mrtvých a nemocných dětí. Bakterie může vyvolat i zápaly mozkových blan.
Ve kterých obchodech se šlehaná niva s listeriemi vyskytuje, v jakém množství a jaké preventivní opatření do budoucna firma hodlá učinit, už majitelka firmy Extim Profi nesdělila. „Naši spokojení zákazníci se v této době nacházejí v celém Moravskoslezském kraji. Naše pětiletá praxe v oboru nás přivedla k sebevědomí, že máme stále čím uspokojovat a překvapovat své zákazníky,“ tvrdí firma na svých internetových stránkách.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



