Nebojme se lososů
14.01.2004 | SVS ČR
Má vůbec smysl komentovat údajné nařčení ze zdravotní závadnosti chovaných losů? Zřejmě ano, neboť se zákazníci dožadují odpovědi.
Na trhu se objevuje převážně maso z lososů chovaných, ale iz lososů ulovených. Pro oba případy platí stejné požadavky na zdravotní nezávadnost tohoto masa, a tu zaručuje veterinární autorita země původu. Tak to také požaduje naše Státní veterinární správa připovolování dovozů, a taková je pochopitelně praxe i v členských zemích EU.
Pokud někdo hovoří o tom, že při chovu zvířat, v tomto případě chovu lososů, hrozí nějaká rizika kontaminace některýminebezpečnými cizorodými látkami, má obecně pravdu. Právě proto, aby tato rizika byla eliminována, existuje státní veterinární dozor, který sleduje, jak jsou naplňovány správné podmínky chovu, zejména s ohledem na krmení, ale i na pohodu chovaných zvířat, poté dozoruje způsob zpracování, průběžně sleduje možné kontaminanty a poté může potvrdit zdravotní nezávadnost.
Naše dovozní podmínky pro dovoz ryb a tudíž samozřejmě i lososů přímo citují povolené limity dané vyhláškami ministerstva zdravotnictví ( č. 53/2002, č. 456/2002 a č. 106/2002). Pro podmínky pro dovoz z nečlenských zemí EU,jako je například Norsko, Státní veterinární správa přikládá výslovně vyjmenovaný přehled těchto limitů nebezpečných látek, a to počínaje DDT, přes hexachlorbenzen, přes těžké kovy po PCB (polychlorované bifenyly).
Kromě tohoto postupu na základě našeho Plánu monitoringu cizorodých látek i odebíráme k vyšetření vzorky. A v případě podezření tak může orgán státního veterinárního dozoru učinit kdykoli.
Snad lze tedy shrnout, že náš zákazník může mít důvěru ve veterinární dozor, že tedy i v případě lososů uváděných na trh platí, že jejich maso prošlo veterinární kontrolou.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



