Nebojte se hovězího, prosí zoufalí řezníci
02.03.2001 | Mladá fronta Dnes
Třetinový až poloviční pokles spotřeby hovězího masa kvůli obavám z nemoci šílených krav, označované zkratkou BSE, donutil české zpracovatele masa k protiútoku. Začali testovat veškeré zpracovávané maso, a uvažují dokonce i o reklamní kampani s billboardy na téma: "Jezte hovězí, je zdravé!" Zatím všechno, co má v sobě kousek hovězího, odchází z většiny tuzemských masokombinátů s nálepkou: Nezávadné. "Stojí to samozřejmě velké peníze. Za každý test platíme šestnáct set korun. Při průměrných porážkách sedmdesát kusů týdně to přijde na více než sto tisíc korun," počítá šéf masozávodu Krahulík Pavel Smetana. "Pokud by se ještě objevila slintavka a kulhavka jako v Británii, byla by to pro nás pohroma." I když každý kus masa, který jde od velkých řezníků, je označen či v případě větších kusů ocejchován, naráží na nezájem obchodníků. V některých supermarketech, které si maso porcují samy, dokonce míchají testované maso s neprověřeným z menší jatek. "Mám pocit, že obchodníci nechtějí dále vířit vody okolo nemoci šílených krav a jsou rádi, že zákazníci kupují alespoň současné množství," říká jeden ze zástupců masokombinátů, který nechtěl být jmenován. "Teď je na lidech, aby takové označení na mase vyžadovali," říká marketingová ředitelka Kosteleckých uzenin Vlaďka Pivoňková. "Zvlášť inzerujeme testy na BSE jen u biomasa. V ostatních případech to zákazníkům nijak nesdělujeme a necháváme to na dodavatelích. Máme pocit, že informace o tom, že české maso je nezávadné, už je dostatečně známa z médií," říká mluvčí Aholdu Alice Frišaufová. Problémy masokombinátů s menším prodejem hovězího se přenášejí dál i na chovatele skotu tím, že od nich odebírají méně zvířat na porážku. Pokud se situace nezlepší a pokles spotřeby hovězího masa bude pokračovat, odhaduje tajemník Agrární komory Jan Záhorka ztráty zemědělců na dvě miliardy korun.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



