Nedostatky při prodeji uzených ryb ve stánku v Přerově
18.03.2017 | SVS ČR
Úřední veterinární lékaři SVS provedli na základě podnětu dne 9.3.2017 kontrolu prodejního stánku uzených ryb v Přerově v Olomouckém kraji, při které byly zjištěny četné nedostatky. Ty se týkaly především nedodržení teploty uchovávání nabízeného zboží, ochrany těchto potravin před vnější kontaminací a jejich značení. Zkontrolováno bylo celkem zhruba 90 kg balených a nebalených ryb.
V místě uložení uzených ryb byla naměřena teplota 9,4°C, ačkoliv teplota uchování deklarovaná výrobcem byla do 5 °C. Nebalené uzené ryby byly volně položené na prodejním pultu v otevřených kartonech bez jakékoliv ochrany před sekundární kontaminací (zejména před povětrnostními vlivy a kontaktem zákazníků). U vystavených nebalených ryb nebylo uvedeno žádné datum použitelnosti ani datum minimální trvanlivosti a ryby nebyly označeny dalšími povinnými údaji.
Na základě kontroly byl prodej ryb na místě pozastaven. Provozovateli může dle platné legislativy hrozit pokuta až do výše 10 000 000 Kč.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



