Nejezte maso, ochladíte Zemi, říká klimatický šéf OSN
08.09.2008 | Aktuálně.cz
Podle předsedy Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC) OSN může pomoci při boji s globálním oteplováním každý. Jak?
Tím, že přestane s konzumací masa, myslí si indický vědec Rádžendra Pačaurí, který nyní započal v čele IPCC druhou šestiletku.
Podle OSN produkce masa uvolňuje do atmosféry více skleníkových plynů, které oteplují planetu, než doprava. Transport je zodpovědný za 13 procent světových emisí, konzumace masa za 18.
"Údaje Organizace pro výživu a zemědělství OSN (FAO) odhadují, že přímé emise z produkce masa tvoří přibližně 18 procent celkových světových emisí skleníkových plynů," citovala Pačaurího britská BBC.
"Takže chci vyzdvihnout skutečnost, že při uvažování o možnostech zmírnění změn klimatu, by měli lidé zauvažovat i o změně svých stravovacích návyků."
Podle BBC organizace do emisí produkce masa započítává hodnoty ze všech mezistupňů jeho výroby a zpracování. Tedy kácení stromů a vytváření pastvin, na kterých jsou zvířata poté chována, výrobu a přepravu hnojiv, zplodiny vypouštěné zemědělskými stroji i emise produkované samotnými zvířaty.
Tři hlavní plyny ohřívající planetu: metan, oxid uhličitý a oxid dusný se na skleníkovém efektu vyvolávaném produkcí masa podílejí přibližně stejnou měrou.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



