Nejistá budoucnost výroby zemědělského lihu v Německu
31.05.2001 | ÚZPI
Nejistá budoucnost lihového monopolu a výroby zemědělského lihu v Německu
Na shromáždění bavorských zástupců zemědělských lihovarů 12.2. 2001 referoval mluvčí zodpovědných politiků Spolkového sněmu R. Schultz o současné situaci lihovarů. Reforma dosavadního lihového monopolu v r. 1999, kterou se omezily dotace výrobních cen lihu, byla nutná, protože úspory postihly všechny obory německého hospodářství a další dotace, které vykazovaly vzrůstající tendenci, byly neúnosné. Pro příští roky se počítá se snížením výkupní ceny lihu z lihovarů s výrobou nad 600 hl/rok. Srážky ceny lihu stoupnou progresivně s výší výroby.
Zemědělské lihovary budou nuceny v příštích létech omezit výrobu z brambor a přejít na zpracování tritikale. Výroba lihu z tritikale je levnější než z brambor a bramborářské lihovary by nebyly schopné konkurence. Naproti tomu veřejný zájem vyžaduje, aby se pěstování brambor příliš neomezilo. Proto se pro kampaň 2000/2001 ponechává zemědělským lihovarům vyšší výkupní cena lihu, pokud použijí pro výrobu alespoň 80 % brambor a nejvýše 20 % tritikale. Pro další kampaň 2001/2002 se povoluje zpracovat až 40 % tritikale a omezit brambory na 60 % pro dosažení vyšší výkupní ceny. Tento model reformy zemědělských lihovarů má přirozeně mnoho odpůrců. Podobně nejistá je pro příští rok povolená výše využití várečného práva (Brennrecht), která se zatím pohybuje mezi 65 až 70 %. Je závislá na odbytu lihu a na výši zásob. Vláda se bude snažit zachovat pro r.2001/2002 várečné právo na 70 %, ale zatím se tato výše nedá zaručit.
Branntweinwirtschaft, 2001, č. 5, s. 61-64
Další články v kategorii Potravinářství
- O titul Regionální potravina se letos na jihu Moravy ucházelo 41 výrobců (21.05.2024)
- Nejvíce medu se loni do EU dovezlo z Číny a z Ukrajiny, uvedl Eurostat (21.05.2024)
- Moravskoslezské cukrovary budou mít v Opavě novou kotelnu za 250 milionů Kč (20.05.2024)
- Danone potvrdila odchod z ruského trhu, uvedla média (20.05.2024)
- Pivo je za 60 korun už i v menších městech, hospody zavírají (20.05.2024)
- Střízlivý přípitek. Svou cestu si razí nealkoholické varianty šumivých vín (20.05.2024)
- Vratislavickou kyselku přírodní, citronovou a pomerančovou doplnila maracuja (20.05.2024)
- Čeští experti připravují zdravější rostlinné oleje. Prospějí ekonomice i ekologii (19.05.2024)
- SZPI analyzuje složení bonbónů s muscimolem, kvůli nim zkolabovala žákyně ZŠ (17.05.2024)
- Z jahod je luxusní zboží, kvůli mrazu prudce zdražily (16.05.2024)