Nejlépe vyhověli zmrzlináři
21.08.2001 | Mladá fronta Dnes
Více než polovina lahůdkových a cukrářských výrobků v Karlovarském kraji nevyhověla při kontrole.
Největší prohřešek zjistili inspektoři Krajského inspektorátu České zemědělské a potravinářské inspekce Plzeň na Sokolovsku. Ve šlehačkovém dortu našli bakterii salmonely. Inspektoři zakázali tento cukrářský výrobek prodávat, takže epidemie z tohoto zdroje lidem nehrozí. Nejhůře při letních kontrolách v kraji dopadly lahůdkové saláty, jako je vlašský, bramborový, hermelínový, rajčatový a další. "Ze sedmnácti odebraných vzorků nevyhovělo deset salátů," řekl právník inspekce Jaroslav Škopek. Tyto zdravotně závadné potraviny překročily mezní hodnoty dané vyhláškou kvůli vyššímu počtu mikroorganismů a koliformním bakteriím. Na štíru je v kraji i kvalita cukrářských výrobků. Z dvaceti odebraných vzorků jich tucet nevyhověl mikrobiologickým a senzorickým požadavkům, protože sladkosti měly netypickou vůni i chuť. Kontroloři objevili nedostatky i ve skladování výrobků. U některých z nich prodejci až dvojnásobně překročili maximálně přípustnou skladovací teplotu. Nejlépe dopadla při kontrole zmrzlina. "Všech deset odebraných vzorků vyhovělo požadavkům zákona i vyhlášky," konstatuje Jaroslav Škopek. Vysvětluje to tím, že výrobci většinou vyrábějí zmrzlinu takzvanou tepelnou cestou. Při ní se všechny složky až na dvě tepelně zpracovávají. To je z mikrobiologického hlediska méně rizikové. Méně spokojeni byli inspektoři s hygienou prodeje. Prodavači totiž mimo jiné brali oplatkový kornout zmrzliny do ruky, v některých případech měli špinavé stánky. Žádnou závadu nevykazovaly kontrolované balené minerální a stolní vody. Přesto inspekce varuje před skladováním vod na přímém slunci, kdy se můžou přemnožit mikroorganismy.
Další články v kategorii Potravinářství
- Svaz ekologických zemědělců: Spotřeba biopotravin v Česku roste, ale pomalu (27.05.2024)
- Lidl loni zvýšil tržby o 9,4 pct. a Kaufland o 7,8 pct., otevřely méně poboček (24.05.2024)
- Mořské pochoutky z hor: zenon vytváří podmínky pro chov krevet v Alpách (24.05.2024)
- Daň z cukru v Česku? Ve světě běžná věc, proti obezitě pomáhá, potvrzují studie (24.05.2024)
- U Sokolova spustili stáčírnu nápojů, ročně naplní až 150 milionů plechovek (23.05.2024)
- Tacos, burritos a gyros jsou sendviče, rozhodl americký soud (23.05.2024)
- O udržitelný zdroj bílkovin se starají na hmyzí farmě roboty KUKA (23.05.2024)
- BBC News: Kolem indického koření víří pochyby, zda není zdravotně závadné (22.05.2024)
- Nejhorším jídlem na světě bylo vyhlášeno kari s rybími vnitřnostmi. V žebříčku jsou i dva české pokrmy (22.05.2024)
- Praha rozšíří svoz zbytků jídla ze škol i na domovy pro seniory (22.05.2024)