Nejlepší chardonnay z Francie dorazilo na Žižkov
17.04.2007 | Mladá fronta Dnes
Dlouholeté obchodní kontakty s vinařstvím Lamblin letos přinesly úspěch majitelům žižkovské vinotéky Le Caveau. Díky tomu mají teď zřejmě jako jediní v Česku v nabídce Chablis Premier Cru Fourchame 2005, které bylo oficiálně na prestižní světové soutěži vín Chardonnay du monde vyhlášeno třetím nejlepším chardonnay na světě.
Je to vlastně vůbec nejlepší francouzské chardonnay současnosti, protože první dvě místa na prestižní přehlídce obsadilo kanadské a novozélandské víno. Kanadské bylo ledové, novozélandské rezerva z roku 2004.
Mezi oceněné se tentokrát na prestižní soutěži v konkurenci 949 vzorků z 38 zemí světa dostala i dvě moravská vína. Konkrétně ledové víno 2005 z Vinných sklepů Valtice a Výběr z bobulí 2006 ze Znovínu Znojmo. Obě získala stříbrné medaile.
Vinařství Lamblin & Fils, odkud pochází toto skvělé francouzské chardonnay, patří mezi středně velké podniky v Burgundsku. Má více než třísetletou historii. Vinice má položeny v bezprostředním okolí centra vinařské oblasti Chablis. Významných ocenění za svá chardonnay má ve své sbírce již řadu.
Získané ocenění si Fourchame opravdu zaslouží. Vůně vína je výrazná a lze v ní najít bílé květy. Chuť je nevtíravě jemná a ovocná. Dochuť je velice dlouhá s příjemnou a výraznou medověkřídovou stopou.
U tohoto vína je navíc velmi dobrý poměr kvality a ceny. Za tisícikorunu si můžete vychutnat hned dvě lahve. Více informací lze nalézt na www.francouzskavina.cz.




Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



