Nejlepší výrobek Liberecka? Dort bez lepku
19.08.2008 | Týden
Bezlepkový dort s tmavou polevou z Jizerských pekáren je letos hlavním vítězem soutěže Výrobek roku Libereckého kraje.
V letošním pátém ročníku vybírala odborná porota z 27 výrobků od 11 firem, které soutěžily v devíti kategoriích. V každé z nich získal ocenění jeden výrobek. Slavnostní vyhlášení se uskuteční na krajských dožínkách 30. srpna v Radimovicích na Liberecku.
Jizerské pekárny jsou nejúspěšnější firmou v historii soutěže. Hlavní cenu si odnesly pro své výrobky i v letech 2004 a 2005. V dalších dvou letech získala nejvyšší ocenění Moštovna Lažany, letos se musela spokojit jen s vítězstvím ve své kategorii nealkoholické nápoje, kde ocenění získal Lažanský rubín - Jablko s vlákninou. Jizerské pekárny letos do soutěže přihlásily hned pět výrobků. Mimo dortu budou moci označení Výrobek Libereckého kraje používat také špaldový koláč - mufín a BIO chlebík.
Soutěž o Výrobek roku vyhlašuje Liberecký kraj ve spolupráci s Regionální agrární radou. Do soutěže se mohou přihlásit jenom výrobci se sídlem na území kraje. "Soutěží se ve 12 kategoriích, včetně kategorií biopotraviny a soukromé farmy, ne všechny se ale vždy daří obsadit," řekl náměstek libereckého hejtmana pro zemědělství a životní prostředí Radim Zika.
Cílem soutěže je upozornit na kvalitní výrobky zemědělských a potravinářských firem z regionu a propagovat je i za hranicemi kraje. Vítězové mají nejen právo používat na oceněném výrobku značku "Výrobek Libereckého kraje", získávají také 20 tisíc korun a absolutní vítěz s nejvyšším počtem bodů 40 tisíc korun.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



