Nejlepším mladým znalcem vín se poprvé stala žena
21.10.2005 | Mladá fronta Dnes
Poprvé v historii se nejlepším znalcem odrůd a druhů vína v kategorii do 21 let stala v České republice žena. Ve finále osmého ročníku soutěže Trophée Bohemia Sekt - Sommeliér ČR 2005 zvítězila studentka hotelové školy v Mariánských Lázních, sedmnáctiletá Alena Míčková. Sommeliér je odborník, který dokáže při ochutnávce rozeznat mimo jiné odrůdu vína, jeho ročník a zemi původu. Hana Karnoldová z pořádající společnosti řekla, že za Míčkovou skončil druhý David Prantl ze stejné školy, třetí byl Milan Erlebach z hotelové školy v Turnově. Finále se v mariánskolázeňské hotelové škole zúčastnilo 25 soutěžících z hotelových škol a učilišť v Česku se zaměřením na gastronomii.
"Máme to v rodině, otec se zabývá obchodem s vínem. Po škole bych chtěla působit v zahraničí, patrně ve Francii. Ta je vínu zaslíbená," řekla Míčková. Sommeliérství se věnuje tři roky.
Finalisté absolvovali teoretický test s pěti desítkami otázek, které se týkaly vinařství, vinohradnictví a práce s nápoji. "Následovala degustace čtyř vzorků vína, kdy museli studenti určit druh a v jednom vzorku odhalit vadu korku. Poté se hodnotila jejich práce u stolu. Tří nejlepší pak postoupili do odpoledního finále," uvedla Karnoldová.
Soutěžící také museli párům u stolů poskytnout dokonalý servis od nabídky vína a doporučení, k jakému jídlu které zvolit, až po vlastní podávání. "Čekala na ně i záludnost v podobě špatně sestaveného jídelního a nápojového lístku, kterou museli odhalit. Porota hodnotila také celkový dojem, jaký z jejich výkonu u stolu měla. Rozhodovala gesta, malé pohyby a úsměv," řekla Karnoldová.
Sommeliérská juniorská soutěž, má objevovat nové talenty. "To, že dobrou restauraci dělá výborný kuchař a zdatní číšníci se považuje za samozřejmost. Stejně tak se ale stává nutností, aby měla i specialisty na nápoje. Sommeliéry, kteří dokáží nakoupit kvalitní víno, dobře se o něj starat a fundovaně ho nabídnout hostům," dodala Karnoldová.
Další články v kategorii Potravinářství
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



