Největší evropská sýrárna

DOC Kaas je nizozemské družstvo, které má kolem tisíce dodavatelů mléka a provozuje se 130 zaměstnanci dva závody v Hoogeveen a sklad sýrů. Zpracovává 700 mil kg vlastního i nakoupeného mléka na polotvrdé sýry (gouda, eidam, maasdam a různé sýrové speciality) kulaté i v blocích. Obrat činí kolem 270 mil EUR.

Výstavba nové sýrárny DOC Kaas v nizozemském Hoogeveenu má sloužit nejen jako základna pro rozšiřování produkce, ale i pro postupné sloučení stávajících provozoven do jednoho místa, v němž bude moci být efektivně využívána nejmodernější technika.

Během tříleté výstavby tak vznikla za 100 mil. EUR největší sýrárna v Evropě s výrobní kapacitou přes 70 tis. t ročně. A navíc je dostatek prostoru k dalšímu rozšiřování. Významná není jen velikost, ale především zavádění zcela nové techniky a technologií.

Výroba v novém závodě již byla zahájena, běží 22 h denně s pouhými 80 zaměstnanci. Denně se zpracuje 2 mil. l mléka na sýry holandského typu, přičemž ve stávající první fázi výroby jsou produkovány jen sýry v blocích. Syrovátka bude využívána v sousedním závodě, který DOC provozuje jako Joint Venture s britským specialistou.

Zajímavostí je, že závod využívá brýdové páry jako užitkovou vodu, a je tak nezávislý na komunálních dodávkách. Podnik je také nezávislý na dodávkách energie; plynová turbina produkuje 7,5 kW a odpadní teplo se využívá pro parní kotel.

Podrobnější informace o instalovaném zařízení najdete po registraci v Potravinářských aktualitách v článku:

http://www.agronavigator.cz/default.asp?ch=13&typ=1&val=28776&ids=418&sessionid=955955F1-1594-497C-B18B-5E4E6195E31E

Dtsch. Milchwirtschaft, 55, 2004, č. 15, s. 593-596

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info