Nejvíce chutná gin s tonikem
29.03.2000 | Mladá fronta Dnes
Jablonec nad Nisou - Na barmanské soutěži "Horký pohár 2000" v hotelu Darre přihlíželi odborníci z celé republiky. Byl mezi nimi i prezident České barmanské asociace Petr Veselý. "Jsem tady za hlavu pomazanou a přiznám se, že jsem přispěl k obnovení soutěží v míchání teplých nápojů, takže jsem tu rád dvojnásob. Začalo to mezinárodní soutěží v pražském Intercontinentalu a postupně se nám podařilo dostat teplé drinky zpátky do nabídky horských hotelů," říká prezident českých barmanů. Lidí, kteří absolvovali barmanský kurs, je v České republice nespočet, opravdoví profesionálové se však počítají na desítky. "Asociace sama o sobě nepořádá žádné kursy, ale na základě seminářů a velmi těžkých zkoušek vydáváme našim členům certifikát lektora CBA," popisuje jednu z činností Petr Veselý. Vedle toho se asociace podílí na výuce mladých barmanů a ve spolupráci s hotelovými školami zakládá Junior Shaker Cluby. Podle Veselého se naši barmani mohou srovnávat s kolegy z celého světa. "Máme mezi sebou jednoho mistra a jednoho vicemistra světa. Oproti zahraničním soutěžím jsme například větší psi na techniku. Ve světě se dává přednost spíše receptuře," vysvětluje. Letos na podzim uspořádají čeští barmani celoevropskou soutěž v nealko a mírně alkoholických nápojích na internetu, kde nebudou chybět ani digitální fotografie ze samotné přípravy. Kromě klasického míchání nápojů se někteří barmani vrhli i do víru volného stylu. "Před osmi lety nám podobnou barmanskou show předvedl v pražském Music parku přímo osobní trenér Toma Cruise z filmu Koktejl. Za rok naši barmani už házeli lahvemi a šejkrovali lépe než on," chlubí se s hrdostí profesionála Veselý. A jaký nápoj uctívá sám prezident asociace? "Nejvíce piju minerálky, ale nepohrdnu šampaňským. A když šampanské, tak musí být opravdu kvalitní," přiznává a zároveň prozrazuje, že u osmi z deseti barmanů vítězí mezi drinky gin s tonikem. "Jsme takový cirkus sám pro sebe, asi jako každá jiná uzavřená komunita," doplňuje.
(arb)
Další články v kategorii Potravinářství
- Ovoce meziměsíčně zlevnilo, vejce ale zdražila (16.12.2025)
- I přes možné dotování od obchodníků ceny vajec příští rok porostou, tvrdí odborníci (16.12.2025)
- Novým generálním ředitelem řetězce Penny v Česku je od listopadu Draško Lazović (16.12.2025)
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)

Tweet



